25. godišnji skup Europskog udruženja očnih banaka u Zagrebu

U petak, 18. siječnja 2013. u kristalnoj dvorani Hotela Westin svečano je otvoren 25. godišnji skup Europskog udruženja očnih banaka. Znanstveni skup otvorili su Ministar zdravlja Republike Hrvatske, prof. dr. Rajko Ostojić i Predsjednik Hrvatske Akademije Znanosti i Umjetnosti, akademik Zvonko Kusić. Otvorenje je svojim nastupom upriličila Sandra Bagarić uz klavirsku pratnju Darka Domitrovića.

Ministar Ostojić je u svom pozdravnom govoru poželio toplu dobrodošlicu svim sudionicima Kongresa, te je izrazio čast i zadovoljstvo što se ovako važan medicinski kongres održava upravo u Zagrebu, a isto tako iskazao je ponos što je prof. Dekaris predsjednica Europskog udruženja očnih banaka.

Prof. Iva Dekaris, prof Nikica Gabric, Ministar zdravlja prof. Rajko Ostojić

U ime HAZU, akademik Kusić čestitao je prof. Dekaris i prof. Gabriću na svim dosadašnjim postignućima u ovom najbrže rastućem području medicine po kojem je Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost postala prepoznatljiva znanstvena i edukativna medicinska ustanova. Pri tome se osvrnuo na same začetke očnog bankarstva i transplantacije rožnice u Hrvatskoj koji je označio upravo prof. Gabrić osnivanjem prve Lions Hrvatske očne banke 1995. godine, a prof. Dekaris je čestitao na izvođenju prve slojevite transplantacije u Hrvatskoj.

XXV godišnji skup Europskog udruženja očnih banaka održava se 18. i 19. siječnja u Hotelu Westin u organizaciji Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost, Klinike za oftalmologiju Medicinskog fakulteta Sveučilšta u Rijeci i Hrvatskog društva liječnika za kirurgiju katarakte i refraktivnu kirurgiju, a pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Dan ranije, 17. siječnja 2013., u palači Akademije, a u organizaciji Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjestnosti i Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost, održao se znanstveni simpozij: Transplantacija rožnice i očno bankarstvo.

Na spomenuta dva događanja svoja iskustva glede transplantacije rožnice i očnog bankarstva predstavljaju vrhunski stručnjaci s tri kontinenta: dosadašnja voditeljica Američkog udruženja očnih banaka prof. Marian Macsai, kao i njen kolega sadašnji predsjednik Američkog udruženja Kevin Corcoran; predsjednik Azijskog udruženja očnih banaka prof. Donald Tan, te predsjednica Europskog udruženja očnih banaka prof. Iva Dekaris. Osim spomenutih voditelja udruženja očnih banaka, na skupu govori i jedan od izumitelja slojevite transplantacije rožnice prof. Massimo Busin koji je ujedno i predsjednik talijanskog udruženja za transplantaciju rožnice, kao i redovita članica Bugarske Akademije znanosti prof. Petja Vassileva.

Predsjednica Europskog udruženja očnih banaka prof. Iva Dekaris

O liječenju najtežih bolesti rožnice i očne površine pomoću transplantacije matičnih stanica rožnice i o kirurškim metodama transplantacije rožnice govoriti će predstojnik Sveučilišne bolnice u Freiburgu (Njemačka) prof. Thomas Reinhard, a o genskoj terapiji zaštite stanica rožnice i o tzv. “umjetnoj rožnici” govoriti će dr. Thomas Fuchsluger iz Sveučilišne bolnice u Dusseldorfu, jedan od vodećih njemačkih znanstvenika koji se bavi znanstveno-istraživačkim radom u području transplantacije rožnice. Na skupu sudjeluje više od 200 učesnika iz preko 20 zemalja, a osim predavanja na temu transplantacije i očnog bankarstva učesnici imaju mogućnost uvježbavanja metoda slojevite transplantacija u tzv. wet-labu, gdje uz superviziju europskih stručnjaka mogu isprobati operacije uživo.

Značaj kongresa, kao i znanstvenog skupa u HAZU-u, jest prijenos znanja o ovom zdravstvenom problemu koji zahvaća veliki broj bolesnika. Naime, danas je oko 20 milijuna ljudi slijepo radi bolesti rožnice i većina tih bolesnika može povratiti svoj vid operacijom transplantacije rožnice. Iako je transplantacija rožnice najčešće izvođena transplantacija te je i najuspješnija, u slabije razvijenim zemljama svijeta postoje duge liste čekanja na donorsko tkivo. Veliki pomak u učestalosti izvođenja i samoj sigurnosti transplantacije rožnice učinjen je otvaranjem očnih banaka, specijalnih laboratorija u kojima se organizirano prikupljaju donorske rožnice, te se testira njihova kvaliteta i sigurnost prije same operacije.

Sve zemlje koje imaju dobro razvijeno očno bankarstvo imaju i riješen problem čekanja na transplantaciju rožnice i njihovi bolesnici dobivaju donorsko tkivo adekvatne kvalitete i sigurnosti. Posljednjih 10-ak godina u transplantaciji rožnice došlo je do velikih promjena u kirurškoj tehnici, te se sve veći broj transplantacija rožnice odvija na način da se transplantira samo oboljeli sloj rožnice, a ne njena puna debljina, što se zove slojevita (ili lamelarna) transplantacija. Najčešće izvođena slojevita transplantacija danas jest endotelna transplantacija zvana skraćeno DSAEK prema engleskom nazivu te operacije, a takav način operiranja u hrvatsku medicinu uvela je dr. Dekaris 2010. godine. Prednost tih operacija jest da je operacija lakša za bolesnike i da im se vid oporavlja značajno brže nego nakon transplantacije pune debljine rožnice.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije