MEDIKOL

Dr. Irijana Rajković staje na kraj čestom sindromu s ozbiljnim posljedicama

Za pacijente s pozitivnim nalazom EMNG testa dobra je vijest da se u Medikolu u Čakovcu sindrom karpalnog kanala može riješiti vrlo brzo, operativno u lokalnoj anesteziji unutar svega pola sata

Karpalni kanal je uski kanal kojim iz podlaktice u šaku prolaze medijalni živac, krvne žile i fleksorne tetive mišića koji pokreću prste. Tetive imaju sinovijalnu ovojnicu koja olakšava njihovo klizanje, ali je i posebno osjetljiva na dugotrajni podražaj ili napor. U slučajevima kada se dogodi da se bilo koja od devet dugačkih fleksorskih tetiva koja prolaze kroz kanal degenerira ili ošteti, ona otekne te dolazi do suženja karpalnog kanala koje može rezultirati upalom ili kompresijom medijalnog živca, medicinskim stanjem koje nam je poznatije kao sindrom karpalnog kanala.


I dok se ranije ovaj problem javljao kod osoba između 40 i 60 godina života, sve je češći među mlađim ljudima sa specifičnim zanimanja koja zahtijevaju dugotrajne i ponavljajuće pokrete u ručnom zglobu, kao što su primjerice informatičari, glazbenici ili daktilografi. Simptomi karpalnog kanala ovise o trajanju i jačini pritiska na živac, a pacijenti ih najčešće opisuju kao trnce u rukama, osjećaj mravinjanja, jače ili slabije peckanje, nespretnost, probadanje koje može prelaziti na cijelu ruku, smanjenje snage stiska prstiju, ali i slabost mišića šake općenito. U slučaju dužeg trajanja bolesti može doći do trajnog oštećenja zbog kompresije živca te je rana dijagnostika preduvjet za uspješno i učinkovito liječenje.

Ovaj problem rješava se dekompresijom, odnosno oslobađanjem medijalnog živca u karpalnom kanalu tako da se prereže transverzalni karpalni ligament, što dovodi do  uklanjanja neugodnih simptoma i postupnog vraćanja normalne funkcije šake. Prije kirurškog tretmana svaki pacijent obavezno treba napraviti EMNG test, odnosno elektroneurofiziološku dijagnostiku, kojom se može odrediti točno mjesto kompresije i opseg oštećenja živca te brzinu njegovog provođenja kroz podlakticu.

Za pacijente s pozitivnim nalazom EMNG testa dobra je vijest da se u Medikolu u Čakovcu sindrom karpalnog kanala može riješiti vrlo brzo, operativno u lokalnoj anesteziji unutar svega pola sata.

Glavna karakteristika ovog zahvata je bezbolnost i brži oporavak nakon operacije, a zahvaljujući ekspertnoj i inovativnoj tehnici dr. Rajković, koja kod ove operacije primjenjuje najnoviju metodu s minimalno invazivnim pristupom, pacijent se brže oporavlja te nakon operacije može odmah ići kući.

Do nestanka svih simptoma dolazi već par dana nakon operacije, a u slučajevima poodmakle bolesti može se dogoditi da je potrebno od 4 do 10 mjeseca do potpunog neurofiziološkog oporavka šake. Nakon operacije pacijent ima zavoj na šaci sljedećih tjedan dana, a po skidanju šavova potrebna je fizikalna terapija.

Dr. Irijana Rajković već nam je poznata po tome da prva na ove prostore donosi najnovije metode liječenja, a za njezinu ekspertizu zaslužno je preko 20 godina kontinuiranog stručnog obrazovanja i usavršavanja na vodećim domaćim i prestižnim međunarodnim obrazovnim institucijama.

I u ovom slučaju pacijenti su joj bili na prvom mjestu, a potaknuta činjenicom da je za ovaj zahvat lista čekanja između jedne i dvije godine tijekom kojih se stanje može drastično zakomplicirati, odlučila je u ponudu Medikola u Čakovcu uvrstiti i ovu inovativnu tehniku.

Medikol je ujedno i jedina poliklinika koja obavlja ovaj zahvat u sjevernoj Hrvatskoj, a ima dovoljne kapacitete da pokrije potrebe pacijenata iz Međimurske, Varaždinske, ali i Krapinsko-zagorske županije te oni kojima je pomoć prijeko potrebna nisu više primorani rješenje potražiti u inozemstvu.

Irijana Rajković, dr.med.

specijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije

Voditeljica Centra za estetsku medicinu Medikol

Adresa: Franca Prešerna 13, Čakovec

Dragutina Mandla 7, Zagreb

tel:  091 45 94 700

web: www.dr-rajkovic.hr

Najnovije