EU PROJEKT

METALSKA JEZGRA ČAKOVEC ModulAct – promicanje tehnološkog razvoja za održiva rješenja – rezultati projekta

Metalska jezgra Čakovec partner je na kreativnom projektu ModulAct koji se polako približava kraju provedbe. U utorak 24. rujna 2024. g. održana je radionica na kojoj su predstavljani rezultati projekta za dionike i zainteresiranu publiku. Prisutni su bili predstavnici iz Međimurske županije, Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM), HAMAG_BICRO-a, Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA, Međimurskog veleučilišta (MEV), Grada Preloga, Udruge Humane Nove, tvrtke Sobočan Interijeri te tvrtke Eko Međimurje.

ModulAct ili „Beat to the Rhythm of Climate action“ je projekt sufinanciran sredstvima Europske unije koji nastoji transformirati festivalski proces čineći ga ekološki i ekonomski održivijim. Cilj projekta je promicanje inovacija i suradnje okupljanjem interdisciplinarnih i transnacionalnih timova. Osim toga, ima za cilj stvoriti novo globalno festivalsko iskustvo kroz eksperimentiranje i razvoj novih praksi.


U ModulAct projekt bila su uključena tri interdisciplinarna partnera: vodeći partner ABR (Alternative Brains Rule, Cipar), LOF (Lug Open Factory, Španjolska) i Metalska jezgra Čakovec (Hrvatska).

Ovim projektom razvijan je prototip – inovativni uređaj za obnovljivu energiju za učinkovito i održivo napajanje festivalskih pozornica. Zadatak ovog projekta bio je provođenje niza aktivnosti koje ne predstavljaju prepreku za okoliš već predstavljaju novu održivu metodu za provođenje kulturnih događanja. Glavni ciljevi uključuju stvaranje energetski učinkovitih uređaja, smanjenje utjecaja festivala na okoliš i uspostavljanje održivih ekonomskih i ekoloških metodologija sve u cilju smanjenja ekološkog otiska.

Metalska jezgra bila je zadužena za konstruiranje i ugradnju elektronike na prototipu festivalske sfere tzv. Hobermanove sfere – atraktivna konstrukcija s mnogo pojedinačnih dijelova koji rotiraju, mijenjaju oblik i reflektiraju lasersku svjetlost u ritmu glazbe. Upravljanje instalacijom i svjetlosnim efektima napravljeno je vlastitim razvojem elektronike i softvera usklađujući se s ritmom glazbe i stvarajući spektakularan vizualni doživljaj. Prototip sfere postavljen je na vrhu festivalske kupole na Afrobanana festivalu na Cipru unutar koje se nalazio plesni podij.

Zaposlenik Zoran Kadežabek prisutnima je predstavio rezultate projekta, objasnio način funkciniranja prototipa te izazova na koje su nailazili tokom konstruiranja i stavljanja prototipa u pogon. Objasnio je na koji način je rađena konstrukcija, kako su izrađeni spojni dijelovi te kako su tekle prilagodbe tijekom rada na prototipu. Konstrukcija je bila kombinacija 3D printanih dijelova i laserski izrezanih spojeva iz refleksivnog pleksiglasa, koji su se zatim spajali u konstrukciju Hobermanove sfere s funkcijom sažimanja i širenja.

S obzirom da se prototip uređaja za obnovljivu energiju trebao napajati obnovljivim izvorima energije, postavljen je uteg koji spuštanjem pokreće sferu pa se ona sažima i širi te generator električne energije s baterijama za pohranu. Specifičnost instalacije je kombinacija umjetnosti, tehnologije i održivosti, a koristi vlastiti izvor električne energije čime doprinosi uštedi energije i smanjenju ekološkog otiska festivala bez narušavanja atmosfere i užitka za posjetitelje. Kontrolna upravljačka konzola instalacije sadržavala je najmodernije elektroničke komponente i softver smješten u prozirno, vizualno privlačno kućište. To je dizajn koji demonstrira predanost inovaciji, estetici i funkcionalnosti. Takav sustav, koji je razvijen u potpunosti u Metalskoj jezgri, omogućava Hobermanovoj sferi da se sinkronizira s glazbom stvarajući harmoničan spoj svijetlosti koji stvara poseban vizualan efekt.

Želja za energetskom održivošću, upotrebom obnovljivih izvora energije, smanjenjem ugljičnog otiska i ekologijom sve više je prisutna danas, ali često se pojavljuje sukob između ekoloških ideala i praktičnih zahtjeva. Organizacija događaja kao što su festivali zahtijeva veliku količinu energije koju je, za sada, teško u potpunosti pokriti iz obnovljivih izvora. Međutim, kroz inovacije, kombinirana rješenja, upotrebu učinkovitije rasvjete i ozvučenja, moguće je smanjiti energetski otisak festivala.

Projekt ModulAct sufinanciran je sredstvima Europske unije iz programa Kreativna Europa – potprogram Kultura.

Projekt ModulAct je započeo 1. ožujka 2023. godine, a provedba traje do 31. listopada 2024. godine; ukupni budžet iznosi 199.069,00 € sa stopom sufinanciranja 80%.

Ukupan budžet Metalske jezgre Čakovec iznosi 53.805,00 €, od čega sufinanciranje Europske unije iznosi 43.044,00 €.

U sufinanciranju projekta sudjelovalo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske s iznosom od 2.400,00 €.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Metalske jezgre Čakovec. Ona izražava isključivo stajalište njenih autora i Komisija se ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njoj nalaze.

Sufinancirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije