PROJEKT ALH-500

USPJEŠNO PROVEDEN EU PROJEKT – Komercijalizacija energetski štedljivog, kontinuirano pogonjenog odmotača žice za diskontinuirane proizvodne pogone tvrtke Athena d.o.o.

Athena d.o.o. je tvrtka koja se bavi razvojem, inženjeringom i proizvodnjom različite industrijske opreme, strojeva i strojnih dijelova.

Glavna djelatnost su zavarene konstrukcije sa završnom obradom, površinskom zaštitom i montažom. U proizvodnji najčešće korišteni materijali su:
• ugljični čelici
• nehrđajući čelici
• toplinski otporni čelici
• legure aluminija

Tvrtka je certificirana na zahtjeve kvalitete zavarivanja prema normi EN ISO 3834-3. Za zavarivanje čeličnih i aluminijskih konstrukcija koriste se postupci MAG (135) i TIG (141) koje izvode zavarivači certificirani prema normi EN 9606. Zavarivanje se izvodi pomoću aparata za zavarivanje Fronius. Kvaliteta zavarivanja pod stalnim je nadzorom inženjera zavarivanja (EWE / IWE). Zaštita od korozije čeličnih konstrukcija vrši se sustavom zaštitnih boja prema EN ISO 12944. Tvrtka posjeduje vlastitu termo kabinu, a vlastiti CAD ured s višestrukim licencama SolidWorks može ponuditi strojarski inženjering te izradu tehničke dokumentacije. Specifičnost tvrtke očituje se u proizvodnji pojedinačnih strojeva i dijelova strojeva po mjeri, a osposobljena je i za serijsku proizvodnju.


Tvrtku odlikuju bogata iskustva u području:
• proizvodne linije
• automobilska industrija
• transportni sustavi
• prijenosni sustavi
• posebni čelični okviri i postolja strojeva
• rezervni dijelovi za industrijske peći
• montažni radovi
• razvoj posebnih strojeva 

2019. godine tvrtka Athena d.o.o. odlučila se za razvoj i komercijalizaciju vlastitog proizvoda te je aplicirala projekt na EU poziv Inovacije u S3 područjima. Ukupna vrijednost projekta iznosi 6.000.000,00 HRK / 796.336,85 EUR, od čega sufinanciranje EU iznosi 1.540.560,74 HRK / 204.467,55 EUR. 

Sufinanciranje projekta je odobreno 2020. godine.

PROJEKT ALH-500

Opis, ciljevi i očekivani rezultati projekta 

Cilj projekta je komercijalizacija, dodatno usavršavanje u svrhu poboljšanja proizvoda te proizvodnja i prodaja stroja ALH-500, energetski štedljivog, kontinuirano pogonjenog odmotača žice za diskontinuirane proizvodne pogone. Specifični primjeri gdje se stroj ALH-500 može upotrijebiti su pogoni za proizvodnju opruga, proizvodni pogoni za toplinsku obradu metalne žice te bilo koji drugi proizvodni pogoni koji u procesu proizvodnje zahtijevaju odmotavanje metalne žice s koluta. Komercijalizacijom te proizvodnjom i globalnom prodajom stroja ALH-500 tvrtka Athena d.o.o. će napredovati iz pozicije pružatelja tehničkih usluga u poziciju ponuditelja jedinstvenog proizvoda s vlastitom proizvodnjom, a time će se i u znatnoj mjeri povećati dodatna vrijednost ponuđenih proizvoda i usluga. 

Rezultati

Razvijen je, izrađen i optimiran kontinuirano pogonjen odmotač žice za diskontinuirane proizvodne pogone ALH-500. Odmotač žice je invoativni proizvod. Njegova glavna karakteristika je ubrzanje procesa namatanja i odmatanja žice čime se skraćuje vrijeme proizvodnje i povećava produktivnost. Pored toga princip rada uređaja je takav da omogućuje manjem broju radnika ili operatera odmatanje žice, a time se postižu značajne uštede električne energije i smanjenje troškova proizvodnje. ALH-500 nosi CE oznaku te je sastavljena kompletna tehnička dokumentacija kojom se dokazuje sukladnost. Oznaka CE upućuje na to da je proizvod ispitan i ocijenjen te da on ispunjava zahtjeve EU-a u području sigurnosti, zdravlja i okoliša. Na temelju toga omogućeno je stavljanje proizvoda na tržište EU-a. Ostvareni su mnogobrojni inozemni kontakti s preko 50 tvrtki koje bi mogle imati potrebu za ALH-500. Dobivene su povratne informacije koje su i očekivane s obzirom na krizu izazvanu pandemijom i rastom cijena osnovnih materijala. Na te vanjske faktore nadovezao se i rat u Ukrajini koji je dodatno povećao pritisak vanjskih opasnosti koje se reflektiraju kroz rast cijena energenata i struje, a samim tim utječu i na smanjivanje predviđenog volumena investicija u nove tehnologije. Unatoč tomu, podaci i trendovi o kretanju volumena prodaje ipak daju za nadu da se od 2023. godine može očekivati rast potražnje za žicom i kablovima, a s time i povećanje prodaje odmotača žice. 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Objava u mediju sufinancirana je sredstvima pomoći iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost tvrtke Athena d.o.o.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije