SOBOČAN MISLI ZELENO ​Digitalna i zelena transformacija poslovanja uz sredstva iz EU fondova

Tvrtka Sobočan iz Murskog Središća ubrzano prolazi kroz proces digitalne i zelene transformacije poslovanja kako bi održala konkurentnost na europskom i svjetskom tržištu. Strateško usmjerenje Sobočana je podići energetsku učinkovitost i energetsku neovisnost poslovanja uz smanjenje troškova, a istovremeno poslovati društveno odgovorno i pozitivno utjecati na okoliš.

Jedan od ključnih projekata u zelenoj transformaciji poduzeća je Ulaganje u izgradnju sunčane elektrane Sobočan i mjere energetske učinkovitosti, realizirano uz pomoć sredstava iz EU fondova.

Projekt obuhvaća niz mjera od kojih je najznačajnija izgradnja sunčane elektrane snage 500 Kw na krovovima poslovnog kompleksa tvrtke u Murskom Središću, koja je u travnju ove godine svečano puštena u rad. Provedbom ovog projekta stvoreni su uvjeti za uštede i smanjenje potrošnje električne energije u proizvodnim pogonima za čak 650.543 kwh. Time će Sobočan gotovo 70% svojih potreba za energijom osiguravati uz pomoć vlastite solarne elektrane. Dodatno, značajno će smanjiti i emisije CO2 iz proizvodnih procesa te time pozitivno utjecati na okoliš.

Projekt izgradnje solarne elektrane uspješno je prijavljen i realiziran uz natječaj  Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama, uz Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan 2021. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 4.054.385,80 kn, a projekt je sufinanciran EU sredstvima u iznosu 2.241.996,58 kn.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije