zanimljiv projekt

LJEKARNA ČAKOVEC Na početnoj konferenciji predstavili europski projekt namijenjen starijim sugrađanima

Projekt vrijedan 60.000 eura

Osnaživanje starijih pacijenata za pravilnu upotrebu lijekova” naziv je jednogodišnjeg projekta u kojem kao partner sudjeluje Ljekarna Čakovec, a čiji su nositelj Pomurske lekarne iz Slovenije. Projekt je u potpunosti financiran sredstvima Europske unije i to u vrijednosti od 60.000 Eura, od čega je Ljekarni Čakovec pripala trećina budžeta. Nakon više mjeseci priprema, danas je u zgradi Scheier konferencijom za medije, a potom i prvim javnim predavanjem, započelo provođenje aktivnosti namijenjenih starijim osobama koje boluju od kroničnih nezaraznih bolesti.

>> Projekt u Ljekarni Čakovec

Na konferenciji su o projektu govorili ravnateljica Ljekarne Čakovec Andreja Knežević, koordinatorica projekta u Ljekarni Čakovec Dina Mesarek, zatim ispred nositelja projekta v.d. direktora Pomurskih lekarn Ivan ZajcSonja Tošić Grlač, pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije.

Projekt je osmišljen tako da se kroz rad s ciljanim skupinama, provođenjem javnih predavanja i radionica, polaznike educira o kroničnim nezaraznim bolestima, odnosno o astmi i KOPB-u, hipertenziji i šećernoj bolesti. Ljekarna Čakovec 2019. godine provela je istraživanje koje je pokazalo da čak 60% pacijenata kao stalnu terapiju koristi pet ili više lijekova, a visokih 11% i više od deset lijekova. Njihovo pravilno korištenje velik je izazov svim pacijentima, a posebno starijoj populaciji koja je jače pogođena kroničnim nezaraznim bolestima te se teže snalazi s lijekovima, ali i u modernom, digitaliziranom zdravstvu.

Stručni kadar Ljekarne Čakovec vođen je idejom da samo dobro informiran pacijent može donositi ispravne odluke o svom zdravlju. Pravilnom upotrebom lijekova postižu se bolji učinci, a to dugoročno čuva zdravlje pacijenta te podiže kvalitetu života. U modernom, užurbanom svijetu, gdje se produktivnost rada često mjeri samo kvantitetom, ljekarnička skrb ulaže velike napore se ne zanemari važnost individualne posvećenost pacijentu.

Sadržaj javnih predavanja bit će usmjeren na unapređenje općeg znanja o funkcioniranju zdravstva i ljekarničkog sustava (osobito u smislu pojmova kao što su e-recept, obnovljivi recepti, nestašice lijekova, zamjene lijekova, doznake za medicinska pomagala…) i poznavanje lijekova, a provodit će ih magistri farmacije. Predavanja će polaznike informirati o načinima djelovanja lijekova, kada i zašto dolazi do nuspojava te kako ih prijaviti, gdje pronaći točne informacije o lijekovima, koje su posljedice neredovite ili nepravilne upotrebe lijekova. Pokrit će se teme koje mogu pomoći u prevladavanju izazova pri korištenju terapija. Govorit će se o razlici lijekova i dodataka prehrani, izazovima i opasnostima samoliječenja, pravilnom čuvanju lijekova te o njihovom pravilnom zbrinjavanju po prestanku korištenja ili isteku roka trajanja.

Kod tematskih radionica o bolestima, posebna pažnja posvećena je praktičnom radu s polaznicima pa će se prezentirati ispravno korištenje tlakomjera, aparata za mjerenje šećera i primjena inhalera. U sve tematske radionice uključena je i magistra nutricionizma koja će govoriti o važnosti utjecaja prehrane na određene bolesti. Posljednja u nizu je radionica o digitalizaciji čiji je cilj edukacija polaznika o temeljnim pojmovima zdravstvenog sustava te praktičan rad u kojem će naučiti na koje načine komunicirati s liječnicima i ljekarnicima te kako koristiti mobilne aplikacije.

Spomenute aktivnosti provodit će se u Čakovcu od 4. do 6. travnja, od 25. do 27. travnja održat će se u Murskom Središću, potom od 9. do 11. svibnja u Donjem Kraljevcu, zatim od 16. do 18. svibnja u Kotoribi, te završavaju u Prelogu od 23. do 25. svibnja. Na javnim predavanjima može sudjelovati veći broj zainteresiranih, dok je zbog individualnog pristupa broj mjesta na radionicama ograničen na deset polaznika. Aktivnosti će se lipnju nastaviti provođenjem individualnih savjetovanja u ljekarničkim jedinicama Ljekarne Čakovec.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Ljekarne Čakovec i ni pod kojim uvjetima ne odražava stavove Europske unije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije