- Ljudi su ovdje oduvijek znali uživati u bogatstvu okusa što krijepe tijelo i opuštaju dušu, u dobrom jelu i piću. I ne žurite pri tom...predajte se vremenu i dožiljaju... osjetite u svakom zalogaju kolika je ljubav, utkana i pripremu jela - poručuju organzatori.
Konačno! Vraćaju se Okusi varaždinskog kraja.
Nakon dvije godine COVID pauze od ponedjeljka (5. travnja) do
petka (15. travnja) održate će se 5. Dani okusa
varaždinskog kraja.
Ove godine u manifestaciju je uključeno čak 14 restorana gdje
ćete moći isprobati njihove najbolje specijalitete, s naglaskom
na tradicionalne namirnice.
Kuhinja varaždinskog kraja prepoznata je po svojem bogatstvu i
raznolikosti jela. Ona su, s jedne strane nastala jednostavnošću
pripreme i domišljatošću seoskih domaćinstava uz kućna ognjišta,
a s druge strane osobitim kulinarskim umijećem i vještinama u
građanskim, gospodskim i plemenitaškim dvorskim kuhinjama.
Tijekom ovogodišnje manifestacije svi restorani su pripremili po
tri slijeda jela – predjelo, glavno jelo i desert, a može se
birati jeftiniji meni, po 105 kuna i nešto
skuplji meni, po cijenu od 145 kuna.
Sve to, trebalo bi biti prihvatljivo, a posebice kada se pogleda
kakva su jela na meniju, i koji restorani, iz svih dijelova
Županije. Počev od Varaždina,
preko Ludbrega, Varaždinskih
Toplica, Varaždinbrega, Banjšćine do Klenovnika i
Trakošćana.
Ne moramo spominjati da će u ponudi biti razne opcije štrukli i
štrudli, hladni naresci sa mesom iz banjice, špekom, čvarcima,
prave ‘domače’ juhe, da ne spominjemo glavna jela od purice,
‘piceka’, pa potom telećih pečenja, svinjskih pisanica te riblja
jela ili kreativne priloge.
Naravno, osim tradicionalnih naminirca, tu je i moderni dodir,
jer je utjecaj trendova na kulinarskom tržištu nemoguće
izbjeći, no to samo oplemenjuje svako od jela u ponudi.
Osim jela, tu je i odlična ponuda domaćih pića, naravno vina, ali
i rakija i likera, sve za što bolje sljubljivanje s hranom,
i što kompletniji gastro doživljaj.
– Ljudi su ovdje oduvijek znali uživati u bogatstvu okusa
što krijepe tijelo i opuštaju dušu, u dobrom jelu i piću. Zato to
preporučuju i svojim gostima. I ne žurite pri tom…predajte se
vremenu i dožiljaju… osjetite u svakom zalogaju kolika je
ljubav, utkana i pripremu jela koje blagujete… –
ističu organizatori iz TZ-a Varaždinske
županije.
Narodna poslovica kaže ‘Ljubav ide kroz želudac’, a svi koji žele
ispobati najbolje od gastro ponude Varaždinske županije, mogu to
od 5. do 15. travnja.
Obo je pozivnica za dožiljaj i istraživanje raznovrsne palete
okusa u odabranim objektima, koje resi oznaka standarda
Okusi hrvatske tradicije – Okusi varaždinskog
kraja.
Cjelokupnu ponudu možete pogledati ovdje –>
http://www.turizam-vzz.hr/images/dogadanja/2022/Dani%20okusa%202022/Dani_okusa_2022-letak.pdf