PROJEKT MED DVEMI VODAMI

MODRO-ZELENO BLAGO MEĐIMURJA: Najveći zahvat uređenja Perivoja Zrinski od 1975. godine

Zelene površine pozitivno utječu na život i ponašanje ljudi, posebice onih koji žive u urbanim sredinama i "čeznu” za svježim zrakom.

Boravak i kretanje u prirodi dovodi do umanjena stresa i drugih blagotvornih djelovanja na zdravlje stoga se svima preporučuje kretanje zelenim prostorima u urbanim sredinama, pa tako i čakovečkim šetnicama. Urbano zelenilo Perivoja Zrinski mnogim je stanovnicima Čakovca grada jedini doticaj s prirodom stoga se svaka revitalizacija i briga oko čakovečkih “pluća grada” prati budnim okom kroz prizmu brige i odgovornog ponašanja prema svom najbližem zelenilu.

Perivoj Zrinski je starac koji čeka obnovu

Ugroze – vremenske nepogode, starost i bolest stabala  

Podsjetimo se, u poslijepodnevnim satima 27. lipnja 2005. godine Međimurje i Čakovec pogodilo je olujno nevrijeme. Porušena su brojna stabla gotovo u svim gradskim četvrtima, a katastrofalno je stradao Perivoj Zrinski. Porušena, iščupana i oštećena su brojna stabla divljeg kestena, ariša, smreke i dr. Posljedice tog događaja vidljive su sve do današnjih dana jer temeljita sanacija nije u cijelosti dosad provedena. Osim te snažne oluje čakovečki park povremeno pogađaju i druge manje vremenske nepogode i vjetrovi koji ponovo donose štetu na stablima.

Starost i bolest stabala također su ugroze koje umanjuju bioraznolikost i dovode do razrijeđenosti stabala u Perivoju. Prema podacima iz Elaborata zdravstvenog stanja stabala u spomeniku parkovne arhitekture “Perivoj Zrinski u Čakovcu” Hrvatskog šumarskog instituta iz 2012. godine proizlazi kako je značajan broj stabala u lošem stanju. Osobito krošnje koje imaju suhe grane te predstavljaju potencijalnu opasnost za posjetitelje parka. U pojedinim dijelovima pojavljuju se invazivne vrste. Na manjem broju stabala utvrđeno je prisustvo nametnika, kao i gljivične bolesti. Navedena su stabla koje je potrebno ukloniti, te ona za koje se preporučilo ispitivanje zdravstvenog stanja. Naručitelj elaborata bila je Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode.

U ožujku 2019. godine u organizaciji Grada Čakovca je posađeno 40 novih stabala i stotinjak grmova te 1800 cvjetnih sadnica. Sadnja je uslijedila nakon što su građane uznemirile nemile scene sječe stabala te izazvale prosvjedovanje na društvenim mrežama zbog “napada” na parkovno zelenilo. Uklanjanje određenih stabala zapravo je bilo nastavak Projekta revitalizacije Perivoja Zrinskih kojim se krenulo u sječu stabala koja su zbog starosti, dotrajalosti i bolesti postala opasnost za prolaznike i šetače.

Perivoj Zrinski proglašen je spomenikom parkovne arhitekture 1975. godine

Projekt Eco Bridge za obnovu Perivoja Zrinski

Početkom rujna 2020. godine krenuo je projekt Eco Bridge kojim će se obnoviti SPA Perivoj Zrinski. Započinje najveći zahvat na uređenju samog perivoja od početka njegovog proglašenje spomenikom parkovne arhitekture 1975. godine. Do rujna 2022. godine, kada završava projekt, u Perivoju je predviđeno niz aktivnosti u domeni obnove parka i rješavanja postojećih izazova.

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode partner je na mađarsko-hrvatskome projektu Eco Bridge čiji je nositelj Grad Čakovec. Partner iz Republike Hrvatske na projektu uz Grad Čakovec i Međimursku prirodu je Međimurska županija, dok su partneri iz Mađarske Grad Letenye i Balaton Uplands National Park. Jedna od projektnih aktivnosti bit će poboljšanje bioraznolikost i povećanje kvalitete prirodnih staništa na pilot lokacijama u Čakovcu i Letenyeu; podići svijest o zaštiti prirode i promicanju odgovornog upravljanja prirodnim resursima. Projektom će biti uspostavljen prekogranični sustav praćenja broja ptica. Radit će se i na poboljšanju kvalitete njihovih staništa, upravljanju područjem NATURA 2000 u prekograničnom području, edukaciji lokalnog stanovništva o važnosti očuvanja bioraznolikosti. Jednim od većih ulaganja bit će obnovljen Perivoj Zrinski u Čakovcu, dok će na području bivše vojarne u Čakovcu biti uređen novi park javne namjene.

Najveća investicija – sadnja novih stabala

Što je sve projektom u Perivoju Zrinski predviđeno najavljuje Sara Srša, magistra urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša iz Međimurske prirode:

– Kroz projekt je predviđeno uklanjanje starih paviljona i postavljanje novih, zamjena dotrajalih klupica za sjedenje i koševa za smeće te je u planu uređenje pješačkih staza koje su proporcionalno s rastom korijenja okolnih stabala popucale i uzdigle se iznad razine tla, što je posljedica lošeg prostornog planiranja. Najveća investicija na projektu zamjena je starih i sadnja novih stabala, grmlja i zeljastih trajnica. Promijenit će se vizura sveukupnog područja oko Starog grada te će postojeći ekosustav biti obnovljen i pogodan za povećanje bioraznolikosti. Kako bi javnost bila upoznata s radovima na projektu Eco Bridge održat će se javne tribine te će biti tiskana knjiga o važnosti i ulozi zelenih površina u urbanim sredinama.

Određena stabla temeljem projekta Eco Bridge morat će biti uklonjenja

70% stabala u Perivoju u fazi odumiranja

Obilazeći perivoj proteklog tjedna šumarska struka utvrdila je da se zdravstveno stanje stabala promijenilo s obzirom na prikazano stanje u postojećim zastarjelim, ali još uvijek važećim dokumentima. Sara Srša ističe:

– Najveći problem prilikom planiranja radova predstavlja usklađivanje dokumentacije koja se kroz godine istraživanja zdravstvenog stanja stabala nakupila, a stanje koje je prikazano u dokumentima se izmijenilo.Različite elaborate, studije, planove, mišljenja i dozvole potrebno je uskladiti i pronaći najbolje rješenje kako bi se uklonila stabla koja nisu predviđena za uklanjanje ni jednim od postojećih dokumenata ili projekata, no zub vremena i gradski uvjeti pokazali su kako propadaju brže od očekivanog. U Perivoju postoji veliki broj stabala sušaca (stablo koje je suho, mrtvo ili odumrlo) i za koje ne postoji odgovarajuća dokumentacija kako bi ih se moglo ukloniti na legitiman način. Naime stabla su živa bića i kada bi njihov životni vijek sagledali u tri faze, a to su faza rasta, faza zrelosti i plodonošenja te faza odumiranja, možemo reći da je oko 70% stabala u Perivoju u fazi odumiranja. Stoga je potrebno što prije zatražiti dokumentaciju koja nije obuhvaćena projektom kako bi se uklonila stabla koja su potencijalno opasna za posjetitelje i šetače.

Provode se i aktivnosti vraćanja crvene vjeverice u čakovečki park

Sara Srša također podsjeća čuvari prirode Međimurske prirode i kroz druge aktivnosti pokušavaju uključiti lokalnu zajednicu u revitalizaciju Perivoja. Jedna od takvih aktivnosti je i postavljanje hotela za kukce. Jedan od prvih hotela za kukce Međimurske prirode postavljen je upravo ovdje u Perivoju u suradnji s učenicima Prve osnovne škole Čakovec. Međimurska priroda također je partner Gradu Čakovcu i ZOO vrtu Grada Zagreba u projektu repopulacije crvene vjeverice u Perivoj. U parku su postavljene hranilice i kućice za vjeverice. Učenici Prve OŠ Čakovec zajedno s Međimurskom prirode prate stanje vjeverica u parku.

Osim toga, utvrđuje se i brojnost gnijezda gačca u Perivoju Zrinski. Brojanje se provodi dva puta godišnje. U veljači prije sezone gniježđenja te sredinom travnja u sezoni samog gniježđenja. Monitoring se provodi kontinuirano od 2016. godine. Utvrđeno je da godišnje samo na ovom sjevernom dijelu Perivoja ima 600 gnijezda gačca, dok je ove godine zabilježeno smanjene broja gnijezda gačca.

FOTO: Roberta Radović, Žan Novosel

Projekt Med dvemi vodami sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode.

Najnovije