DIDASKO

Najčešći izgovori za neučenje stranog jezika

Krenuli su upisi u Jezično edukativni centar i ustanovu Didasko

Mnogima učenje stranog jezika predstavlja veliki izazov i naći će niz izgovora zašto to nije dobra ideja za njih. Kroz niz članaka smo donosili prednosti učenja stranih jezika, kako se pripremiti na učenje stranog jezika, spašavali smo vas SOS frazama itd. Danas imamo drugačiji pristup, navest ćemo glavne izgovore za neučenje s kojima se susrećemo kod polaznika, jer krajnje je vrijeme da mitove ostavite u prošlosti i okrenete se budućnosti.

Izgovor broj 1: Ja to ne mogu jer nemam talent za strane jezike

SVI mogu naučiti strani jezik! Nije važna genetika niti urođena vještina, već motivacija i trud. Svi smo mi drugačiji, učimo različitom brzinom i razumijemo na različite načine. Upravo iz tog razloga Didasko prilagođava programe učenja vašim potrebama. Možete birati između individualne nastave, grupnog tečaja, intenzivnih ili klasičnih tečajeva, radionica ili kombinacija navedenog. Talent daje malu prednost i to je sve. Ako želite, naučiti ćete!

Izgovor broj 2: Teško je, meni su strani jezici nemoguća misija

Izgleda nemoguće tako dugo dok se ne završi. Danas je sve daleko jednostavnije. Jer su nam informacije nadohvat ruke, samo treba posegnuti. Samo otvorite Internet preglednik i naći ćete i više nego dovoljno audio i video materijala na stranim jezicima. Najvažnije je da ne postavljate previsoke ciljeve u početku, budite realni, idite korak po korak. U suprotnom se može desiti gubitak motivacije i odustajanje. Pravilo je jednostavno, rad +  motivacija i možete savladati sve. Uostalom, do sada vam je mnogo stvari u životu već izgledalo teško, no  na kraju sve ste svladali i brzo zaboravili sve muke koje ste imali na putu.

Izgovor broj 3: Prestar sam da učim nešto novo

Kod odraslih osoba ili osoba starije životne dobi postoji vjerovanje da samo djeca mogu brzo i učinkovito učiti što nikako nije točno. Za djecu kažemo da su spužve jer izuzetno brzo upijaju znanje i brže pamte, no odrasle osobe s druge strane imaju moć logičkog razmišljanja, široko opće znanje i lakše povezuju razne teme. Strani jezik ne predstavlja samo gramatiku već obuhvaća i kulturu, razne znamenitosti i zanimljivosti, stvara priče koje odrasli za razliku od djece mogu povezati u cjelinu. Za znanje nikada nije prekasno, upravo suprotno, osim što će vas ispuniti zadovoljstvom, učenje će vam ojačati mentalne funkcije. Prepustite demenciju zaboravu, učenje je zdravo za vas.

Izgovor broj 4: Moraš otići u inozemstvo da bi naučio jezik

Još jedan od mitova s kojima se često susrećemo. Kada malo bolje razmislite sigurno znate nekoga tko godinama živi i radi u inozemstvu, a ipak nije baš svladao jezik ili upravo suprotno, osobu koja nikada nije kročila u npr. SAD ili Englesku, a ipak izvrsno govori engleski jezik. Ukoliko u Hrvatskoj pronađete dobru školu stranih jezika koja će vam prilagoditi program, koristiti kreativne materijale i suvremene metode podučavanja, sve jezike ćete savladati bez nekih većih poteškoća. A odlazak na učenje u inozemstvo definitivno je odlična dopuna usavršavanju određenih jezičnih vještina i upijanju autentičnog vokabulara i izgovora. Zato Didako svake godine šalje djecu u ljetne škole i odrasle na raznovrsne tečajeve u inozemstvu. Opcije uvijek postoje samo ih treba potražiti!

Izgovor broj 5: Bojim se, imam blokadu i nikada neću progovoriti

Velika većina polaznika boji se usmene komunikacije. Strah je sasvim normalna pojava i događa se svakome. Kako se borimo protiv straha od neznanja i grešaka? Učenjem i vježbanjem, naravno. Ne možemo odmah svi govoriti strani jezik kao da nam je materinji, ali nemojte dopustiti niti da vas obeshrabri činjenica kako za taj nivo znanja treba puno vremena. Upišite tečaj i uz tečaj slušajte mnogo glazbe na izabranom stranom jeziku, gledajte serije, filmove (isključite titlove) ili uzmite poznatu ili simplificiranu knjigu na stranom jeziku i čitajte naglas. To će vam pomoći pobijediti strah i olakšati usmenu komunikaciju. Opet, potrebno je samo malo truda. Zato, što čekate? Počnite odmah!

Izgovor broj 6: Imam previše obaveza, ne stignem

Ako ne stignete nešto što želite ili što vam treba loš ste organizator. Eto, rekli smo, posložite si prioritete i organizirajte se. Danas se podrazumijeva da baratate s barem dva strana jezika, uz materinji. Koliko ih vi znate? Nemojte držati jezik za zubima kada ste na putu u stranoj zemlji, niste taj put jeftino platili. Zar ne želite izvući najviše od neke zemlje? Ne propustite dobar posao jer ne znate strani jezik ili propustiti napredovanje jer vaš kolega uz engleski zna i njemački ili talijanski ili ruski… Razlog za učenje je sasvim nebitan, on  uvijek postoji kakav god bio. Pitane je želite li naučiti? Ako je vaš odgovor da, vrijeme će se stvoriti. Tko ima volje pronaći će i način!

Da, istina je da učenje stranog jezika ponekad nije nimalo lak zadatak i često imamo puno prepreka na putu, ali dolazak na cilj donosi daleko više prednosti. Znanjem svakog novog jezika postajemo bogatiji za cijeli život, znanje vam nitko ne može oduzeti, a osim toga može biti i zabavno. Zato zaboravite na sve isprike koje su vam u glavi i nemojte odustati. Budite mudriji i hrabri, naučite se nositi s izazovima i svladajte strah od pogrešaka jer se upravo na njima najbolje uči.

Ako ste spremni početi raditi na sebi, javite nam se. Mi smo spremni za vaše izgovore 😉

Jezično edukativni centar i ustanova Didasko

Športska 6a, Čakovec

Trg. Bana J. Jelačića 6, Prelog

didasko@didasko.com.hr

099/259 17 01 ili 099/422 98 66

www.didasko.com.hr

Najnovije