Novo smanjenje naknada za roaming

Pozivi, poruke i surfanje iz drugih država članica jeftiniji su od 30. travnja, što je zadnje pojeftinjenje prije konačnog ukidanja naknada za roaming.

Korisnici mobilnih uređaja koji putuju u EU-u sada plaćaju samo mali iznos povrh cijena koje plaćaju u domovini: do 0,05 EUR po minuti odlaznog poziva, 0,02 EUR po poslanoj SMS poruci i 0,05 EUR po megabajtu podatkovnog prometa (bez PDV-a). Time je započelo kratko prijelazno razdoblje koje će potrajati do sredine lipnja 2017. kada će europski građani plaćati istu cijenu za korištenje mobilnim uređajima u domovini kao i u bilo kojem dijelu EU-a.

Naknade za roaming neće se naplaćivati od 15. lipnja 2017., uz uvjet da se telefonom u inozemstvu koristite privremeno. Koristite li se stalno svojom SIM karticom u drugoj državi, vaš vam pružatelj usluga to može naplatiti.

Primjerice, smatrat će se zlouporabom ako netko kupi SIM karticu u nekoj drugoj zemlji članici EU-a gdje su cijene manje nego u njegovoj zemlji i stalno je koristi ili ako stalno boravi u inozemstvu sa SIM karticom iz svoje zemlje. Stoga je Komisija dobila zadatak da definira limite korištenja mobilnih uređaja u europskom inozemstvu, a nakon što se ti limiti potroše naplaćivao bi se roaming, iako znatno manje nego danas. Ti limiti trebali bi biti dovoljni za godišnji odmor u nekoj drugoj zemlji tako da građani po povratku s takvog odmora nemaju dodatnih troškova za uporabu mobilnih uređaja.

Za više informacija o pitanjima specifičnima za pojedine države obratite se odgovarajućem nacionalnom regulatornom tijelu.

Nakon što pozivi telekomunikacijskim operaterima da smanje neopravdano visoke naknade za korištenje mobitela u inozemstvu nisu urodili plodom, Europska komisija se 2007. odlučila za postupno zakonsko ograničavanje. Tako je od 2007. do danas roaming u EU-u za pozive i SMS-e pojeftinio više od 80 %, a za podatkovni promet 91 %. Ukidanje roaminga donosi uštedu Europljanima i veliki je napredak što se tiče uklanjanja prepreka na jedinstvenom digitalnom tržištu čije je stvaranje jedan od glavnih prioriteta Europske komisije.

Jedinstveno digitalno tržište

Strategija jedinstvenog digitalnog tržišta, predložena u svibnju 2015., sadržava mjere koje se trebaju provesti do kraja 2016., a između ostalih obuhvaćaju i opsežnu reviziju propisa o telekomunikacijama. Prije svega potrebno je poduzeti mjere kako bi se riješio problem izoliranosti tržišta i njihove nacionalne ograničenosti.

Strategija ima tri cilja:
– potrošačima i poduzećima olakšati pristup robi i uslugama na internetu diljem Europe,
poboljšati uvjete za procvat digitalnih mreža i usluga te
– pojačati rast europskog digitalnoga gospodarstva.

Komisija tvrdi da bi potpuno funkcionalno jedinstveno digitalno tržište moglo doprinijeti gospodarstvu EU-a s čak 415 milijardi eura godišnje. Kako bi ostvario taj potencijal, EU-a planira sveobuhvatne reforme, od novog okvira za autorska prava do dostave paketa i telekomunikacija.

Informacijski centar Europe Direct Čakovec (EDIC Čakovec)

Informacijski centar Europe Direct Čakovec dio je europske mreže informacijskih centara Europe Direct (EDIC) u 28 zemalja članica Europske unije. Omogućuje građanima dostupnost informacija o Europskoj uniji te promiče i potiče građansko sudjelovanje na lokalnoj i regionalnoj razini. Međimurska županija nositelj je projekta Informacijskog centra Europe Direct Čakovec kojeg sufinancira Europska Komisija.

Misija centra je približiti EU građanima, olakšati dostupnost i širenje informacija o EU, olakšati građanima komunikaciju s tijelima i institucijama EU te transparentno prikazati rad i djelovanje EU. Europe Direct informacijski centri kroz svoj rad pružaju europskim donositeljima odluka mogućnost da direktno uvide potrebe i probleme građana u pojedinim državama članicama.

Informirati se možete putem njihove web stranice (www.edic-cakovec.eu), pratiti ih na Facebook-u, poslati e-mail, nazvati ili jednostavno doći u EDIC Čakovec. U centru možete preuzeti informativne materijale i razgovarati s djelatnicima Centra.

EDIC Čakovec djeluje u zgradi Međimurske županije na adresi Ruđera Boškovića 2, prvi kat, soba broj 40. Radno vrijeme centra: pon, tto, čet 12:00 – 16:00; sri, pet 08:00 – 12:00.

Najnovije