VIDEO: Zlostavljanju pasa u Međimurju došao je kraj!

Nakon prošlotjednog priloga u ‘Provjereno’ koji je izazvao lavinu reakcija tri su ministra odlučila napokon riješiti problem. Ministar poljoprivrede, ministar znanosti i obrazovanja te ministar kulture pozvali su međimurskog župana i predstavnike udruga kako bi zaustavili zlostavljanje i mučenje pasa u Međimurju.

‘Imamo akcijski plan za čipiranje i steriliziranje i sve ono što je potrebno za registraciju pasa. A mi ćemo se kao kultura uključiti sa programima naših umjetnika sa filmovima i radionicama, glazbom i humanitarnim koncertima. Tu ćemo biti zajedno sa ministarstvom obrazovanja, pokrenut ćemo edukativne programe i mislim da smo dobro krenuli.’- kaže Berislav Šipuš, ministar kulture.

Međutim, nisu sve reakcije tako pozitivne. Čovjek koji je prvi odlučio progovoriti o problemu u Romskom naselju, Kristijan Balog, predsjednik udruge Mladih Roma, izložen je prijetnjama. Trudnu suprugu su mu pokušali pregaziti automobilom, rođaku su mu na brutalan način usmrtili psa.

‘Bojite li se za sigurnost? Iskreno, da. Je li vrijedilo sa svime izaći u medije? Da, moje mišljenje je da je vrijedilo i ne bojim se toliko za sebe koliko za svoju obitelj. Stvarno je stvar izmakla kontroli.’

Na području cijelog Međimurja ima više od 1.000 pasa koji su ničiji. Samo u Orehovici, njih je 400-tinjak. ‘Mi smo prije nekih četiri godine htjeli napraviti jedan registar, putem osoba koje su to radile, i ustanovilo se da u naselju Orehovica ima samo jedan registrirani pas. Svi ostali su držani protuzakoniti!’, kaže Franjo Bukal, načelnik Orehovice.

Veterinarski inspektori koji su već na terenu, kažu – često nose glavu u torbi, jer ih se i fizički napada. “U zakonu jasno piše da o napuštenim psima brine lokalna zajednica koja ih mora staviti u sklonište”, ističe Marijan Glavina, veterinarski inspektor. Da bi općina zbrinula 400 pasa, s po 800 kuna po životinji, trebali bi izdvojiti 320.000 kuna, a godišnji proračun im je 1,6 milijuna kuna.

Cijeli prilog iz Provjerenog pogledajte u videu ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije