Boce i deke ‘dokazi’ da su izbjeglice prošle Višnjicom, ali MUP šuti i ne zna!

Prema izjavama stanovnika s područja Višnjice, mjesta u blizini grada Lepoglave te napisima nekih lokalnih medija, od jučer navečer je na to područje pristiglo nekoliko autobusa s izbjeglicama.

> Sastanak policija u Beču: Nužno je razlikovati izbjeglice i ekonomske imigrante

– Nemamo saznanja o toj informaciji, ne mogu je niti potvrditi niti demantirati. Jedino što mogu reći jest da migranti ne prelaze granice ilegalno – odgovoreno nam je iz PU varaždinske.

Kontaktirali smo i službu za odnose s javnošću MUP-a Republike Hrvatske.

– Ne raspolažem informacijama gdje se trenutno nalaze izbjeglice i ne mogu vam odgovoriti na to pitanje. Više informacija imat ćemo nakon što saznamo zaključke sastanka, koji se održava danas od 10 sati u Beču, a na kojem bi se trebao razraditi novi plan transporta izbjeglica. Napominjem kako se većina odluka donosi ad hoc na terenu pa čak ni mi nemamo informacije o trenutnom stanju i za takve odluke ne postoje službeni dogovori – poručili su.

Kako službena tijela ne raspolažu informacijama, niti o svojim aktivnostima imaju potrebu izvještavati javnost, informacije koje dolaze do medija su neslužbene i vezane isključivo uz očevice događaja, odnosno tamošnje žitelje. Tako stanovnici lepoglavskog kraja govore kako je više autobusa punih izbjeglica viđeno protekle noći te da se vjerojatno preusmjeravaju na neslužbeni granični prijelaz Zalužje.

– Oko 1.500 izbjeglica je dovezeno prošlu noć na područje Gornje Višnjice. Nakon što ih se doveze tamo, oni pod policijskom pratnjom pješače nekoliko kilometara do prijelaza Zalužje, koji nije službeni granični prijelaz. Trenutno na tome području nema izbjeglica, ali se po putu mogu vidjeti boce vode, deke i druge stvari koje upućuju kako su prolazile tim područjem – ispričao je jedan od stanovnika tog kraja te dodao kako pritom nije bilo incidenata.

Ima li Grad Lepoglava kakve informacije, upitali smo zamjenika gradonačelnika Hrvoja Kovača.

– Grad nije dobio nikakvu službenu informaciju, uputu, direktivu, ništa. Sve što znamo doznali smo s društvenih mreža, iz medija i iz razgovora s lokalnim stanovništvom. Danas smo posjetili oba tamošnja granična prijelaza, Zalužje i Florjan, i nema nikakvih znakova da se tamo išta odigravalo osim nešto malo smeća kod Zalužja. No stanovništvo kaže da su autobusi bili pristigli i da su izbjeglice mirno u kolonama prelazili granicu. Bitno je naglasiti da nikakva razloga za brigu nema, stanovništvo je reagiralo primjereno, no voljeli bismo kao Grad dobiti i neke službene informacije od nadležnih tijela – rekao je Kovač, pojasnivši da Zalužje i Florjan nisu službeni granični prijelazi, već ga koristi samo lokalno stanovništvo koje ima propusnice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije