Zmajlović: Koncesija je ilegalna, a Habuš je iz nekog razloga odbija poništiti

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u potpunosti je kao neistinite odbacilo izjave varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša da Ministarstvo i Fond ‘zavlače rješenje problema u Brezju’.

U obrazloženju takvog stava Ministarstvo navodi da je zahtjev Grada za sufinanciranjem zaprimljen tek proteklih dana, točnije 28. rujna. Bilo je to nakon što je napokon završen plan zbrinjavanja otpada, koje je Grad bio dužan dostaviti Fondu.

> S balama u Zagreb: Habuš poziva sve građane na prosvjed ‘Dosta je zavlačenja!’

> Bala krenula za Zagreb, nakon 50 metara inspektor zaustavio kolonu!

> U ZAGREB BEZ BALE Habuš: Ministar reagira kad ne treba, a ne reagira kad treba

> Habuš Zmajloviću: Vuče nas za nos dvije godine, napravili smo sve što su tražili

– Što je gradonačelnik radio zadnje dvije godine, budući da otprilike toliko ima informaciju da je Fond spreman sufinancirati sanaciju uz uvjet da Grad poštuje zakonom propisane korake? – pitaju u Ministarstvu.

‘Trpio sam ponašanje gradonačelnika’

Rješenje i novac za sanaciju bala osigurali smo prije dvije godine, napomenuo je ministar Mihael Zmajlović na konferenciji za novinare.

– Jedini razlog zašto novac nije povučen je taj što gradonačelnik Habuš uporno odbija poduzeti zakonom propisane korake koji omogućuju sklapanje ugovora o sufinanciranju s Fondom. Govorimo o 60% iznosa od 115 milijuna kuna. Mogli smo ranije uzeti stvar u ruke države i sami maknuti bale, ali to znači da nema sufinanciranja i da bi 115 milijuna kuna palo na teret Varaždinaca. Ja takvu odluku nisam želio donijeti i trpio sam ponašanje gradonačelnika sve dok postoji i najmanja šansa da provede natječaj koji bi omogućio sufinanciranje. Vjerovao sam da nam je zajednički interes dobrobit građana Varaždina. No očigledno gradonačelnik Habuš ima neki potpuno drukčiji interes – rekao je Zmajlović.

Danas je na prosvjedu u Zagrebu gradonačelnik Goran Habuš izjavio da je tek sada, nakon što je Grad zadovoljio sve što su Fond i Ministarstvo od Grada tražili, ministar Zmajlović postojeću koncesiju ocijenio nelegalnom i zatražio njezino poništenje i raspisivanje novoga natječaja. Ali Ministarstvo opovrgrava istinitost tih tvrdnji, pritom se pozivajući na nekoliko dopisa upućenih Gradu.

Dopisi u kojima se (ne) spominje nelegalnost koncesije

Jedan od tih dopisa je i onaj koji je Fond uputio Gradu 14. srpnja 2014. godine.

– Pozivamo na sklapanje Ugovora o sufinanciranju nakon što grad ispuni zakonske obaveze koje prethode sklapanju ugovora, a od kojih je ključna raskid postupka davanje koncesije i provođenje javnog natječaja za sanaciju – stoji u današnjem priopćenju u dijelu koji se poziva na spomenuti dopis.

Međutim, u sadržaju toga dopisa nigdje se ne spominje upitnost postojeće koncesije.

– Fond je načelno suglasan i spreman sufinancirati projekt zbrinjavanja baliranog komunalnog otpada na lokaciji Brezje do iznosa od 60% opravdanih troškova zbrinjavanja otpada, ukoliko se dokaže primjena reda prvenstva gospodarenja otpadom, prilikom čega će se ostvariti najbolji ishod za okoliš u smislu članka 7. stavka 2. točke 1. Zakona o održivom gospodarenju otpadom. U tu svrhu potrebno je da Grad Varaždin dostavi Fondu Plan zbrinjavanja baliranog komunalnog otpada iz kojeg će biti razvidan način, postupci, lokacija, terminski plan te troškovnik radova zbrinjavanja baliranog komunalnog otpada na lokaciji Brezje. Nakon pregleda i prihvaćanja Plana od strane stručnih službi Fonda i Ministarstva zaštite okoliša i prirode, može se pristupiti izradi i zaključivanju ugovora o sufinanciranju – stoji u spomenutom priopćenju Fonda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije