VIDEO: Predsjednica odlučila, na parlamentarne izbore idemo 8.11.

Nakon što je obavila razgovore s predstavnicima svihparlamentarnih stranaka, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, u skladu s izjavama da je bolje parlamentarne izbore obaviti ‘što prije’, odlučila je raspisati ih za najraniji mogući datum, 8. studenoga ove godine.

Uoči zadnjih nekoliko izbora predsjednici Republike odluku o raspisivanju izbora donosili su u pravilu tri dana nakon raspuštanja Sabora RH. Ovoga puta prošlo je 10 dana od raspuštanja Sabora do raspisivanja izbora. Uz to, do sada je običaj bio da Vlade predlažu datum izbora koji su predsjednici potvrđivali. Kako Vlada RH prvi put nije željela istaknuti datum, a premijer je odbio i razgovor o tome, izbor datuma je prepušten na volju predsjednice RH.

U svojoj izbornoj Poslanici predsjednica se obraća Hrvaticama i Hrvatima, hrvatskim državljankama i državljanima u domovini i svijetu i kaže da je odlučila da će se parlamentarni izbori održati u nedjelju, 8. studenoga ove godine. ‘Toga dana sudbina naše Hrvatske bit će u vašim rukama. To je dan kad političari vama polažu račune i kad demokracija dobiva puni smisao. Stoga vas pozivam da pozorno pratite što sudionici izbora nude, kakvi su im programi i kako će se oni odraziti na vaš svakodnevni život u sljedeće četiri godine.’

U svom kratkom obraćanju naciji predsjednica osobito želi na izbore pozvati najmlađe birače i one koji prvi put biraju. ‘Nemojte dopustiti drugima da biraju umjesto vas. Hrvatskoj je potreban vaš svjež pogled i vaše sudjelovanje u najvažnijem činu demokracije’, poruka je mladima.

VIDEO: Poslanica povodom Odluke o raspisivanju parlamentarnih izbora 2015.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije