Zamjenik ministra kulture Alen Kajmović posjetio Pribislavec

U službenom posjetu Općini Pribislavec boravio je zamjenik ministra kulture RH Alen Kajmović. Tom prigodom obišao je Društveni dom, dvorac Kaštel i župnu crkvu sv . Florijana, objekte čiju obnovu sufinancira i Ministarstvo kulture.

-Došao sam na poziv općinske načelnice,kazao je Kajmović, ne samo vidjeti na koji način se troše već odobrena sredstva, već i kako isplanirati i sljedeću godinu, pogotovo po pitanju projekata i projektne dokumentacije kojih ne nedostaje.

Radove na društvenom domu u vrijednosti od 96.000 kuna sa 70 tisuća kuna sufinancira Ministarstvo kulture, a trebali bi biti završeni u roku od dva mjeseca, kazala je općinska načelnica Višnja Ivačić.

– Riječ je o zgradi koja je s obzirom na svoju starost dotrajala i potrebno je prije svega riješiti problem vlage vanjskih zidova. Radovi će se odvijati korak po korak, prema raspoloživim sredstvima. Osim sufinanciranja radova na već spomenutom Društvenom domu ministarstvo sufinancira i radove na krovištu župne crkve čija je ugovorena vrijednost 100.000 kuna.

Dvorcu Kaštel vraća se stari sjaj

Kada pak je riječ o samom dvorcu Kaštel i obnovi erkera, odnosno prostora zatvorene konstrukcije na fasadi zgrade, Marijana Korunek, konzervator za zaštitu arheološke baštinu u Konzervatorskom odjelu u Varaždinu je kazala kako je unatrag tri godine napravljena kompletna projektna dokumentacija za sanaciju Kaštela.

S obzirom na to da je zgrada dvorca još uvijek u funkciji, odnosno u njoj se odvija nastava u sklopu OŠ Vladimira Nazora, bilo je potrebno odabrati logične segmente koji bi se mogli realizirati, a da bi se nastava mogla neometano teči. Sukladno tomu, izabrana je u narednom trogodišnjem programu rekonstrukcija erkera.

Erker, odnosno ostakljeni dio fasade, nekada je bio dio vanjskog dijela dvorca, a početkom devedesetih godina je uklonjen zbog dotrajalosti. Riječ je o prostoru koji je davao dodatnu svjetlost Svečanoj dvorani dvorca. Useljenjem škole u dvorac raspored prostorija je izmijenjen, stoga je i želja konzervatora da se vrati erker i da se jednog dana, kada se osnovna škola preseli u novi objekt, obnovi i Svečana dvorana dvorca Kaštel koja će zasigurno dati puno u reprezentativnosti samoga objekta. Sreća je da postoji njegova snimka prilikom uklanjanja, istaknula je Korunek, tako da ga se može u milimetar preciznosti rekonstruirati u njegovu izvornu formu.

Spomenimo i to kako je zamjenik ministra Kajmović na kraju svojeg posjeta Pribislavcu pozvao općinsku vlast na daljnju suradnju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije