Višnja Ivačić: Pribislavec je danas sredina ugodna za život

>> Višnja Ivačić: Pribislavec je danas sredina ugodna za život

I ove je godine na prostoru uz dvorac Kaštel održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Pribislavec povodom Dana Općine. Tom prigodom općinska načelnica Višnja Ivačić je kazala kako se današnja svečanost obilježavanj u reprezentativnom objektu, dvorištu kulturno-povijesnog zaštićenog dvorca Feštetić. Pored dvorca Feštetić zaštićena kulturno-povijesna cjelina je i poklonac svetog Trojstva. U dvorišnom okruženju dvorca Kaštel nalazi se i spomenik parkovne arhitekture – pojedinačno stablo Magnolije.

Isto tako na području Općine nalazi se zračna luka Pribislavec, jedini infrastrukturni sustav takve namjene na području cijele Međimurske županije koji služi kao glavna baza za lake zrakoplove i jedrilice.

-Sa svim navedenim specifičnostima, istaknula je Ivačić, Pribislavec je sredina ugodna za život. Najvažnije u stvaranju kvalitete življenja čine ljudi koji prvenstveno uvijek moraju imati dozu strpljenja, tolerancije, uvažavanja i marljivosti. Sve te kvalitete u Općini Pribislavec iz godine u godinu dobivaju višu razinu i kao izvršni predstavnik iskazujem napredak.

Prilog zadovoljstvu potvrđuje i podatak Finine stručne publikacije rezultatima poslovanja poduzetnika u 2014. godini gdje je Općina Pribislavec svrstana među uspješnijma prema broju poduzetnika ili broju zaposlenih kod poduzetnika u 2014. godini.

Investicijski ciklus u Općini je vrlo uspješan. Naravno, slažemo se da bi mogao biti uspješniji, ali tako dugo, dok će lokalne jedinice prosjačiti po uredima i ministarstvima u središtu Zagreba vrlo je teško postići vrlo uspješnu razinu. Nužnost i opravdanost je decentralizacija sredstava usmjerenih prema lokalnim jedinicama, jer svaka sredina ima resurse u raspodjeli sredstava za investicijski ciklus.

Tako je upravu u tom investicijskom ciklusu, u tijeku 2015. godine u pribslavcu postavljena javna rasvjeta u Industrijskoj ulici čija je vrijednost 250.000 kuna uz sufinanciranje Ministarstva gospodarstva sa 150.000 kuna. Zatim rekonstrukcija Dječjeg vrtića uz cijenu od 399.401,53 (339.000,00 Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU), Sanacija – hidroizolacija vanjskog dijela Društvenog doma za 96.5000 (70.000 Ministarstvo kulture) .Tu je i nabava vatrogasne pumpe za 190.500 (90.000 Ministarstvo graditeljstva) te izgradnja i opremanje dječjeg igrališta za 90.000 (70.000,00 Ministarstvo graditeljstva), obnova krovišta i fasade NK Poleta za 198.300 (87.600,00 Ministarstvo gospodarstva).

U tijeku je trogodišnji projekt sanacije kulturnog dobra dvorca Kaštel čija je vrijednost 120.000 (100.000 Ministarstvo kulture) te izrada Projektne dokumentacije za energetsku učinkovitost dječjeg vrtića 37.300 (20.900 Ministarstvo gospodarstva), kao i pomoć u pripremi i kandidaturi programa sanacije krovišta na župnoj crkvi i dijelu financiranja od 140.000 (100.000 Ministarstvo kulture).

Za uređenje dječjeg igrališta u Romskom dijelu naselja utrošeno je 16.000 kuna. Navedeni investicijski ciklus ukupno iznosi 1, 4 milijuna kuna, a Općina u njemu sudjeluje sa 350.000 kuna. Isto tako najvažniji dokument za djelovanje Općine je II. IDPPU Općine je usvojen i razvojni ciklus će se uskoro provoditi.

Ipak, najvažnija kapitalna investicija u Općini je izgradnja Osnovne škole i sportske dvorane i uz veliki obol župana, zamjenice župana, svih županijskih službi, ravnatelja, predsjednika Općinskog vijeća i vijećnika, investicija će se realizirati u prvoj fazi početkom jeseni tako da će se u vrlo kratkom razdoblju osloboditi Kaštel – dvorac Feštetić koji prelazi u vlasništvo Općine.

Raspravom na OV-u isti se namjenjuje u visokoobrazovnu instituciju u suradnji s Veleučilištem Čakovec i resornim Ministarstvom. Osim investicijskih programa, aktivno se prate studenti, 34 stipendista, predškolska populacija, mještanima se pruža Program prevencije zdravlja, a realizira se i Socijalni program.


Osim načelnice Ivačić, mnogobrojnim mještanima su se obratili i predsjednik općinskog vijeća Elvis Horvat, Rupert Gole načelnik slovenske Općine Šentrupert kao i međimurski župan Matija Posavec, koji je posebno naglasio kako treba znati cijeniti prije svega ljudsku komponentu i potencijal koji postoji u našim ljudima,a sve to kao osvrt na priznanja koja su uručena zaslužnim pojedincima i kolektivima s područja Općine Pribislavec.

Po prvi put dodjela općinskih plaketa i priznanja

Ove godine po prvi put Općinsko vijeće Općine Pribislavec, dodijelilo je priznanja za iznimna dostignuća i doprinos od osobitog značaja za razvitak i ugled, a naročito za uspjehe u unapređivanju gospodarstva, znanosti, obrazovanja, kulture, tjelesne kulture, zaštite i unapređivanje prirodnog okoliša, zdravstva, socijalne skrbi i drugim djelatnostima samoupravnog djelovanja Općine Pribislavec. Za Odluku o dodijeli javnih priznanja Općine Pribislavec bio je proveden natječaj na koji se javilo više društvenih i javnih podnositelja koji su sa svojim prijedlozima ušli u krug za ocjenjivanje povjerenstvu za dodjelu priznanja Općine Pribislavec.

IM-Comp-u Plaketa, Alenki Novak, Mariu Fundak i DVD-u Pribislavec općinske zahvalnice

Plaketu Općine Pribislavec u domeni gospodarstva primila je tvrtka IM-COMP d.o.o. za poseban doprinos u gospodarskom razvoju Industrijske zone Općine Pribislavec, kao i suradnje s udrugama civilnoga društva i zapošljavanju djelatnika s područja Općine.

Općinska priznanja, odnosno Zahvalnice Općine Pribislavec primili su Alenka Novak za doprinos na području volonterstva, humanitarnog djelovanja i edukacije mještana na području zaštite zdravlja i prve pomoći, zatim Mario Fundak kriminalist, službenik Policijske uprave Međimurske za preventivno djelovanje, sprečavanje i otkrivanje kaznenih djela i ostalih prekršaja, na području Općine Pribislavec i šire, te DVD Pribislavec za posebne zasluge u sprečavanju požara, poplava i drugih oblika elementarnih nepogoda na području Općine Pribislavec.

Spomenimo i to da su uz mnogobrojne mještane na sjednici bili domaćini, općinska načelnica Višnja Ivačić sa zamjenicima Josipom Grašićem i Željkom Balogom, predsjednik općinskog vijeća Elvis Horvat, međimurski župan Matija Posavec i njegovi zamjenici Sandra Herman i Zoran Vidović, zamjenica predsjednika Skupštine Međimurske županije Petra Kovačić, načelnik slovenske Općine Šentrupert Rupert Gole, načelnik Općine Strahoninec Franjo Lehkec i njegov zamjenik Josip Šipek, načelnik Općine Orehovica Franjo Bukal, Općine Belica Zvonimir Taradi, pročelnik JUOLA-a Općine Šenkovec Nino Hren, a sve njih na samom je početku blagoslovio i na molitvu pozvao mjesni župnik, vlč. Tomislav Kos.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije