Zajamčena minimalna naknada povećat će se za 120 kuna

Za samce koji su radno nesposobni te za djecu samohranih roditelja, zajamčena minimalna naknada povećat će se za 120 kuna. Izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi uvodi se i nova naknada za plaćanje cijena energenata, vaučer u iznosu od 200 kuna kojim će se isključivo moći platiti struja, najavila je u Banskim dvorima Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih.

Provođenje mjera započinje u listopadu. Umjesto 800 kuna, ZMN za radno nesposobne samce iznosit će 920 kuna, a naknada za djecu samohranih roditelje 440 umjesto 320 kuna. Povećanje od 120 kuna mjesečno tiče se 11.090 radno nesposobnih samaca (invalida i staraca), koliko ih je među 104 tisuće primatelja ZMN-a, i 3103 djece samohranih roditelja. Za ovu će mjeru godišnje biti potrebno oko 170 milijuna kuna. Opačić je kazala kako se u ovom trenutku još uvijek razgovara o modelu financiranja te najavila kako će biti definiran sljedeći tjedan.

O pravu na ZMN odlučivat će se u županijskim uredima državne uprave, jer se želi rasteretiti centre za socijalnu skrb koji bi se, rasterećeni administriranja naknade, trebali kvalitetnije posvetiti individualnom stručnom radu s korisnicima. Ukinut će se i odredba prema kojoj radno sposobna nezaposlena osoba nakon dvije godine gubi pravo na ZMN.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije