Prosvjed Živog zida ispred sjedišta Međimurskih voda

Članovi Živog zida održali su miran prosvjed pred sjedištem Međimurskih voda zbog isključivanja kućanstava iz mreže opskrbe pitkom vodom. U ovome trenutku u Međimurskoj županiji 470 obitelji nema vodu, a intenzivna isključenja upravo su u tijeku. S obzirom na nesnosne vrućine kada je temperatura povremeno bila i 40 Celzijevih stupnjeva isključenjem vode doslovno se ugrožavaju životi ljudi, a osobito djece, trudnica, starijih i bolesnika, kazao je tom prigodom Branimir Bunjac, član Živog zida Međimurje.

Živi zid smatra da je poduzeće Međimurske vode d.o.o. Čakovec prekršilo osnovna ljudska prava zajamčena Ustavom Republike Hrvatske, osobito članak 62.”Obitelj je pod osobitom zaštitom države”., članak 70. “Svatko ima pravo na zdrav život”, te članak 21. Ustava RH koji kaže: “Svako ljudsko biće ima pravo na život. Prekršena je i Opća deklaracija Ujedinjenih naroda o pravu svakog čovjeka na život i sigurnost.

Stoga je, smatra Bunjac, nevjerojatno da čak i svaka pustinjska država u svijetu ima javno dostupnu vodu, dok toga u Međimurju i Hrvatskoj uglavnom nema, osim možda na nekom poligonu za pse ili na groblju. To znači da čovjek nema gdje u gradu natočiti kantu vode, oprati sebe ili svoje stvari, osim kupiti je u trgovini. S druge strana ako ima za vodu u trgovini može je platiti i Međimurskim vodama, no ovdje se radi o socijalno ugroženim ljudima , koji su sada doslovce osuđeni na žeđ, osuđeni na to da ne mogu kuhati, oprati se i napraviti nekakve normalne dnevne aktivnosti bez vode, čime su ugrožena njihova elementarna ljudska prava.

Zanimljiv je slučaj, napominje Bunjac, Kairo. Tamo, usred pustinje gdje kiša pada rijetko, cijena kompletnih režija, od vode, struje, plina, odvoza komunalija je 140 kuna, dok se kod nas samo cijena vode prosječno plaća od 180- 200 kuna. Zabranom korištenja bunara, stavljanjem izvora pod ključ ili još gore davanjem u koncesiju, stječe se dojam da se silom želi uspostaviti monopol nad osnovnom ljudskom potrebom, kako bi tajkuni i političari stjecali ekstra profite. Već sada su cijene vode upravo bezobrazno visoke, a takve su i plaće uprava javnih tvrtki za distribuciju vode.

Živi zid se izrazito protivi isključivanju vode i zato što je Hrvatska jedna od najbogatijih država u svijetu kad je riječ o vodnim resursima. Zato u Živome zidu traže da se voda trenutno uključi svim građanima Međimurja i da se pronađe način da se njihovi dugovi naplate na civilizirani način.

Država bi morala pronaći drugačiji način naplate dugova siromašnim građanima, koji realno gledajući ni nemaju visoka dugovanja. Danas postoje brojni mehanizmi naplate, a ako se ide u isključenja, Međimurske vode bi trebale osigurati javno dostupnu vodu u svim naseljima. Stoga je, još jednom ponavljaju u Živom zidu važno, da se svim isključenima pristup pitkoj vodi pod hitno vrati.

Povodom održanog mirnog prosvjeda “Živog zida” ispred službenog sjedišta Međimurskih voda d.o.o. (isporučitelj vodnih usluga) te danih navoda vezanih uz protupravno isključenje korisnika iz vodovodne mreže obratili smo se i upravi Međimurskih voda čije priopćenje, koje potpisuje direktor Vladimir Topolnjak prenosimo u cijelosti:

Područje javne vodoopskrbe i javne odvodnje regulirano je Zakonom o vodama (NN 153/2009, 63/2011, 130/2011, 56/2013, 14/2014), a koji zakon je donijet temeljem Ustava RH i usklađen je sa zakonodavstvom Republike Hrvatske i zakonodavstvom Europske unije. Člankom 215. Zakona o vodama propisano je da je isporučitelj vodnih usluga dužan donijeti opće i tehničke uvjete isporuke vodnih usluga, a koji, između ostalog, moraju sadržavati prava i obveze isporučitelja vodnih usluga i korisnika vodnih usluga, uvjete mjerenja, obračuna i naplate vodnih usluga, uvjete za primjenu postupaka ograničenja ili obustave isporuke vodnih usluga, postupanje u slučaju neovlaštenog korištenja vodnih usluga, itd.

U skladu s gore navedenim zakonskim propisima, Međimurske vode d.o.o. donijele su Opće i tehničke uvjete isporuke vodnih usluga, koji uvjeti su objavljeni i lako dostupni na web stranicama Međimurskih voda d.o.o.
Temeljem navedenih Općih uvjeta, Korisniku usluge/potrošaču koji ne plati račun za isporučenu vodu odnosno obračun potrošnje vode, najkasnije u roku od tri mjeseca od njihova dospijeća, Međimurske vode d.o.o. kao isporučitelj usluge će dostaviti pisanu opomenu o obustavi isporuke vode i/ili usluge odvodnje.

Ako korisnik usluge/potrošač ne plati dug po opomeni u roku od osam dana od datuma opomene, isporučitelj usluge će mu obustaviti isporuku vode i/ili uslugu odvodnje. Isporučitelj vodne usluge ima pravo obustaviti isporuku vode i/ili uslugu odvodnje korisniku usluge ako korisnik usluge/potrošač ne plati račun za isporučenu pitku vodu i/ili uslugu odvodnje ni nakon navedenih rokova i postupaka i ako korisnik usluge/potrošač nije u cijelosti podmirio svoje obveze prema isporučitelju prema računu za priključenje građevine na javni sustav vodoopskrbe odnosno odvodnje (ostali slučajevi obustave ispušteni kao nepotrebni u odnosu na predmetni slučaj, cijeli tekst dostupan na web stranicama Međimurskih voda d.o.o.).

Nadalje, što se tiče broja isključenih korisnika iz vodoopskrbnog sustava Međimurja sa stanjem na dan 23.07.2015. godine, u evidencijama Međimurskih voda d.o.o. vodi se kao isključeno 470 domaćinstva i 40 pravnih osoba. Predmetni broj isključenih odnosi se na višegodišnji period, dok je u proteklih nekoliko tjedana, tijekom srpnja ove godine, isključeno 22 korisnika, a od kojih je i odmah natrag priključeno (ponovno montirani vodomjeri) njih 16, jer je dugovanje podmireno u cijelosti ili pak djelomično.

Od preostalih 6 koji su isključeni, 2 su pravne osobe, a 4 su domaćinstva. Dakle, od 1.7.2015.-.23.7.2015. godine isključeno je i ostalo je isključeno 4 domaćinstva. Što se tiče brojke od 470 isključenih domaćinstva, upozoravamo da skoro tri četvrtine istih otpada na kućanstva u kojima nitko ne živi (stare, nenaseljene kuće).

Ukupna dugovanja fizičkih osoba isključenih iz sustava javne vodoopskrbe iznose 625.693,37 kuna bez obračunatih zakonskih zateznih kamata. Što pak se tiče dobiti tvrtke Međimurskih voda u 2014. godini, Međimurske vode d.o.o. su poslovnu 2014. godinu završile s negativnim rezultatom (gubitkom), a koje godišnje izvješće je isto tako objavljeno na web stranici.

Smatramo neophodnim naglasiti da je svakom korisniku omogućena otplata dugovanja na rate uz sklapanje nagodbe te da su samo tijekom 2015. godine sklopljene 162 nagodbe

U sjeni trenutačne teške financijske i socijalne situacije u cijeloj državi, a uzevši u obzir da su primanja u Međimurskoj županiji najniža na razini države, i u poslovanju Međimurskih voda d.o.o. zabilježen je porast nenaplaćenih dugovanja za vodne usluge i fizičkih i pravnih osoba, te je mjera isključenja iz vodovodnog sustava krajnja mjera, a koja se koristi samo kao izuzetak, uzimajući pritom u obzir financijsku i socijalnu situaciju svakog korisnika ponaosob.

S obzirom na sve gore navedeno, nesporno je da Međimurske vode d.o.o. postupaju u skladu s pozitivnim propisima Republike Hrvatske, da je s obzirom na opisano postupanje očigledno izražena socijalna osjetljivost glede određenih korisnika te su navodi o protupravnom isključivanju više stotina korisnika s vodovodne mreže u posljednjih nekoliko tjedana proizvoljni i u potpunosti neosnovani i netočni.

Najnovije