Darko Balog na čelu Vijeća romske nacionalne manjine u Orehovici

U općinskoj Vijećnici održana je konstituirajuća sjednica Vijeća romske nacionalne manjine Općine Orehovica. Na nedavno održanim izborima u Vijeće su izabrani Darko Balog, Snježan Horvat, Stojan Ignac, Nedeljko Marić, Ksenija Bogdan, Valent Ignac, Katarina Ignac, Ivan Ignac, Stjepan Horvat i Zoran Ignac.

Sjednicu je otvorio predsjedavajući Franjo Bukal, načelnik Općine. Na sjednici je jednoglasnom odlukom za predsjednika izabran Darko Balog, dok je za njegovog zamjenika imenovan Nedeljko Marić. Novi predsjednik je zahvalio na ukazanom povjerenju. Franjo Bukal rekao je kako je pred predsjednikom i cijelim Vijećem još puno posla, posebno glede usklađenja Statuta.

Osvrnuo se na trenutnu aktualnu situaciju glede ishođenja individualnih priključaka na niskonaponsku mrežu u Romskom naselju u Orehovici. Još uvijek postoji problematika nesređenih vlasničkih odnosa koju su vlasnici objekata koji se priključuju dužni sami riješiti, ako se do sada nisu uključili u postupak koji je vodila odvjetnica Zdenka Jukić i koji sve koji su se uključili u postupak nije koštao ni kune.

S direktorom HEP ODS d.o.o., Elektra Čakovec, Mladenom Hrenom dogovorena je izrada informativnih letaka koji će se podijeliti u romskom naselju, a koji će sadržavati informacije o potrebnoj dokumentaciji za ishođenje priključka. Distribucija letka očekuje se nakon 01.07.2015. godine. Poseban apel uputio je vijećnicima da se osobno angažiraju na motivaciji stanovništva da urede svoja dvorišta, odnosno da naselje održavaju čistim i urednim, da se ne uništavaju prometni znakovi i svjetiljke i druga imovina.

Poseban problem koji je uvijek aktualan u ovo vrijeme svake godine je krađa poljoprivrednih proizvoda a poljima. O nedavnoj krađi informiran je putem medija i čiji je prilog sam vidio, a u kojem ni u kojem dijelu nije spominjana romska zajednica. Zato smatra da je nedopustivo da zamjenik općinskog načelnika iz reda pripadnika romske nacionalne manjine Općine Orehovica Nedeljko Marić, pozivajući se na svoju funkciju, šalje prijetnje oštećenim poljoprivrednicima i upozorava ih.

– Funkcija gospodina Marića nema nikakvu težinu u ovom slučaju i isti bi morao znati težinu svojih riječi, smatra Bukal. Nedeljko Marić rekao je kako oštećeni nisu ni morali reći da sumnjaju da su počinitelji Romi, da se to dalo razumjeti iz njihovih riječi. Bukal je mišljenja da bi ovo Vijeće moralo biti svjesno, da je za njegovo oformljivanje utrošeno 55 tisuća kuna te da se krene u ozbiljan rad.

Primjera radi, troškovi izbora za 3 vijeća mjesnih odbora iznose cca 12.000,00 kn. Poručio je da ne priznaje dogovore na ulici, već samo pisani dokument čiji je sadržaj nastao kroz raspravu na legitimnoj sjednici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije