Dan Općine Šenkovec: SRC Gorčica danas je i službeno otvoren

Danas ( petak) je svečanom Sjednicom Općinskog vijeća obilježen Dan Općine Šenkovec. Taj se dan, prema riječima predsjednika Općinskog vijeća Antuna Jurasa od 2004. godine obilježavao pod kraj kolovoza, no od prošle se godine održava 22. svibnja, na dan kada se slavi blagdan zaštitnice župe Sv. Jelene Križarice. Naime, tadašnji varaždinski biskup msgr. Marko Culej i Prezbitersko vijeće varaždinske biskupije zbog pastoralnih potreba donijeli su odluku 1. ožujka 1999. godine o osnivanju nove župe Sv. Jelene Šenkovec uz suglasnost župa Sv. Nikola Čakovec i Sv. Juraj na Bregu.

Završen niz projekata, već se krenulo se i s novima

U godišnjem pregledu obavljenih poslova u minuloj godini i najavi planova za predstojeći period, općinski načelnik Saša Horvat istaknuo je kako je odrađena rekonstrukcija prve faze ulice Josipa Bedekovića, odnosno izvedena kompletna rekonstrukcija stare kanalizacije, vode i plina te je napravljen nogostup od spoja s ulicom Braće Radića pa sve do Općinske zgrade pri čemu su od Ministarstva graditeljstva dobivena bespovratna sredstva u visini 70.000 kuna za sufinanciranje nogostupa. Također je u tom djelu u dogovoru s Međimurskim vodama napravljena rekonstrukcija gornjeg odvojka iznad ulice Josipa Bedekovića, pa je ukupna cijena izvedenih radova iznosila oko 2 milijuna kuna.

U suradnji s Hrvatskim cestama i Gradom Čakovcem, nastavio je Horvat, napravili smo pješačko-biciklističku stazu s obje strane prometnice prema Mačkovcu , gdje je Općina Šenkovec za taj projekt prema sporazumu izdvojila oko 570.000. kuna . Također pod odrađene projekte moramo spomenuti i čišćenje ilegalnog odlagališta opasnog otpada na području općine Šenkovec u visini od oko 450.000 kuna, koje nismo imali predviđene u općinskom proračunu i zbog kojih su morali biti otkazani određeni projekti.

Taj projekt za nas još uvijek nije završen do onog trenutka kada se u općinski proračun ne vrati novac koji je općina Šenkovec morala potrošiti zbog nečijeg nemara i želje za što većom financijskom dobiti na uštrb zdravlja mještana općine Šenkovec.

Danas je i službeno otvorena višenamjenska dvorana SRC-a Goričica

Projekt sportske dvorana SRC GORČICA gdje je i održana ovogodišnja svečanost povodom Dana Općine započela je 2010. godine, a za posljednju fazu dovršenja izdvojeno je 520.000, dok je na kompletnu dogradnju iz općinskog proračuna izdvojeno oko 1.8 milijuna kuna, od čega je ministarstvo gospodarstva izgradnju sufinanciralo sa 180.000 kuna.

Isto tako, uz sufinanciranje Ministarstva gospodarstva Općina Šenkovec je na općinskom vrtiću VRAPČIĆ krenula u postupak izmjene kompletne stolarije. Radovi iznose 170.000 od čega je ministarstvo putem projekta energetske učinkovitosti osiguralo nešto više od 100.000. Zahvaljujući istom ministarstvu, ali i bespovratnim sredstvima ministarstva graditeljstva poduzetnici s područja Općine Šenkovec bez ikakvih troškova imali su mogućnost izlagati na jednom od najvećih sajmova u Gudovcu.

Općina Šenkovec prva je u stopostotnom iznosu financirala nabavu školskih udžbenika

Ono na što je Općina Šenkovec posebno ponosna, je to što su bili prva i jedina općina u Međimurskoj županiji koja je donijela odluku o 100% financiranju školskih udžbenika, čime je potaknula i ostale općine da u suradnji sa Međimurskom županijom pokrenu slične projekte.

U predstojećem periodu ljestvica s planovima i projektima ponovo je podignuta visoko

Za rekonstrukcije kompletne kanalizacije u najstarijem djelu naselja Šenkovec, koja ide u sklopu velikog projekta aglomeracije, a koja obuhvaća i susjedne općine, Općina će sudjelovati sa sufinanciranjem u iznosu od milijun šesto tisuća kuna. Nakon završetka aglomeracije u planu je sanacija svih lokalnih cesta zahvaćenih tim projektom, za što će se u proračunu morati izdvojiti oko 4.3 milijuna kuna.

Položeni vijenci na spomen obilježje poginulim i umrlim braniteljima i dodijeljena priznanja zaslužnima za promociju Šenkovca

Na sam Dan općine u Šenkovcu se prisjećaju svojih sumještana koji su dali život u borbi za slobodu u Domovinskom ratu. Tako su na spomen obilježje Damiru Lehkecu, Josipu Topleku i Zlatanu Balogu, predstavnici općinske vlasti, gosti iz Krašića, te članovi obitelji i Udruge branitelja položili vijence i zapalili svijeće, nakon čega je služena i sveta misa u župnoj crkvi Svete Jelene Križarice.

Dan općine isto tako, idealna je prilika da se nagradi građane zaslužne za promociju Općine, pa su načelnik Saša Horvat i predsjednik Općinskog vijeća Antun Juras uručili Godišnje priznanje Općine Šenkovec, DVD-u Šenkovec čiji su članovi uz uobičajene aktivnosti sudjelovali i na više od 20 intervencija na području Gunje i Račinovaca prilikom prošlogodišnjih polava.

Najveće općinsko priznanje Povelju Općine Šenkovec ove pak je godina dobila Udruga veterana i dragovoljaca Domovinskog rata RH- Ogranak Šenkovec za sudjelovanje u mnogobrojnim aktivnostima na području općine te za nesebičnu pomoć svojim članovima.

Spomenimo i to da su na sjednici uz mještane bili i zamjenik ministra kulture Alen Kajmović , pomoćnik ministra gospodarstva Ismar Avdagić, saborski zastupnici Dragutin Lesar i Dragutin Glavina, zamjenik međimurskog župana Zoran Vidović , čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač ,gradonačelnica Ozlja, Gordana Lipšinić, načelnik Općine Krašić, Josip Petković Fajnik, kao i načelnici susjednih i prijateljskih općina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije