Slave 10 godina: Ivo Josipović ostao vjeran Međimurju i MDS-u

U subotu, 28. ožujka 2015. godine Međimurski demokratski savez je obilježio svoju 10. godišnjicu rada. Naime, Osnivačka skupština MDS-a održana je 20. ožujka 2005. godine.

Svečanosti su bili prisutni i Ivo Josipović, bivši predsjednik RH, Matija Posavec, župan Međimurske županije, Jurica Novak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca, Valentin Kočila, predsjednik ŽO HSU-a i Ivan Martan predsjednik HDSS-a.

O djelovanju MDS-a u ovih prvih 10 godina govorio je predsjednik MDS-a Željko Pavlic, koji je posebno naglasio:

“MDS je politička stranka s regionalnim, međimurskim, predznakom što znači da djeluje prvenstveno na području Međimurja, a u cilju ostvarenja gospodarskog, socijalnog, kulturnog i ekološkog razvoja Međimurja. U svome Temeljnome programu “Međimursko protuletje” zadali smo si cilj da očuvamo Međimurje kao zasebnu regionalnu jedinicu.

S obzirom da se i danas sve češće otvaraju rasprave o novom regionalnom ustroju Republike Hrvatske, važno je naglasiti da je stav MDS-a kako je od izuzetne važnosti da Međimurje zadrži postojeći status županije-regije, odnosno dosegnutu razinu političke autonomije. MDS je 28. studenoga 2013. godine Skupštini Međimurske županije predložio Deklaraciju o jedinstvenosti Međimurja, a u kojoj se ne pristaje ni na kakav status subregije za Međimurje, a koja je jednoglasno prihvaćena- reako je Pavlic.

Naglasio je da se MDS zalaže i za decentralizaciju Republike Hrvatske. U sadašnjem centraliziranom sustavu, male sredine, kao što je Međimurje, ostaju bez potrebnih sredstava. Decentralizacijom Hrvatske, pravednijom preraspodjelom proračunskih sredstava, osigurali bi se uvjeti za pravedniji i ravnomjerniji razvoj na cijelom području Hrvatske, smatra predsjendik MDS-a.

– MDS je, temeljem svog Programa, proteklih godina provodio i različite aktivnosti koje su išle u korist Međumurja. Osnovali smo Fond za stipendiranje preko kojeg smo brojnim, više od stotinu, međimurskim studentima osigurali prijeko potrebne stipendije i potpore.

Oformili smo Plaketu za očuvanje međimurske kulturne baštine, dobitnici koje su zaslužni pojedinci i udruge iz naše kulturnjačke sredine: Elizabeta Toplek-Teta Liza, Stjepan Taradi-Utek, Franjo Preložnjak, Matija Grabrović i KUD-ovi iz Svete Marije, Zasadbrega, Kotoribe i Preloga.

MDS će se i dalje zalagati za ostvarenje svog Temeljnog programa “Međimursko protuletje” za dobrobit svih Međimrki i Međimuraca. Se za Međimurje!” – poručio je na kraju Željko Pavlic.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije