Krenula predaja zahtjeva za otpis dugova, u Čakovcu bez većih gužvi

Vlada RH je sredinom siječnja prihvatila sporazum o oprostu dugova (prema teleoperaterima, bankama, javnim poduzećima i gradovima) najsiromašnijim građanima do 35.000 kuna, koji nemaju novca ni imovine da ga vrate. Procjenjuje se da je takvih građana otprilike 60.000.

U ponedjeljak je počela predaja zahtjeva za otpis takvih dugova ili odgodu ovrhe, a već od subote na stranicama Financijske agencije moglo se registrirati, proučiti proceduru i skinuti sve potrebne obrasce. Prva je na redu najugroženija grupa dužnika koji se nalaze u sustavu socijalne skrbi. Njih je otprilike 9.000, potvrdili su iz Ministarstva socijalne politike i mladih. Svi oni mogu doći u bilo koju od 175 Fininih poslovnica u Hrvatskoj i provjeriti nalaze li se na popisu dužnika koji mogu podnijeti zahtjev za otpis duga. Sa sobom je potrebno ponijeti osobnu iskaznicu i OIB.


U Čakovcu u prva dva dana izdana 151 potvrda

O broju onih koji su to napravili u prva dana upitali smo Karla Selešija službenika za informiranje iz Fine. – Od ponedjeljka 2. veljače do utorka 3. veljače 2015. godine u 11 sati, na šalterima u poslovnicama Fine izdano je ukupno 4.842 pregleda duga po vjerovnicima, kazao je tom prigodom Seleši. Od toga je u Podružnici Čakovec izdana 151 potvrda. Nisu zabilježene veće gužve. Do istog vremena, na internetskoj aplikaciji Otpis duga – javna objava bilo je 15.063 registriranih građana koji su provjerili zadovoljavaju li kriterije glede prihvatljive vrste duga.

Podsjećamo da ako se nalazite u Registru otpisa dugova dobit će ispis pregleda duga. Potom odlazite u ovlašteni Centar za socijalnu skrb gdje vam izdaju potvrdu o primanju socijalne naknade a tu će se naći i pripremljeni Zahtjevi za otpis duga. Djelatnici Centra pomoći će vam ukoliko budete imali bilo kakvih nedoumica. Kada ispunite zahtjev možete ga osobno odnijeti vjerovnika u poslovnicu recimo HEPa ili ga poslati poštom.

Važno je reći ako se dug odnosi na više vjerovnika recimo HEP, komunalno poduzeću i teleoperateru dužnik će svakom od njih uputiti poseban zahtjev. Oni moraju u roku od 15 dana potvrditi Centru za socijalnu skrb da su zahtjev zaprimili i potom u roku od 15 dana dug i otpisati.

Vlada je sredinom siječnja prihvatila sporazum o oprostu dugova (prema teleoperaterima, bankama, javnim poduzećima i gradovima) najsiromašnijim građanima do 35.000 kuna, koji nemaju novca ni imovine da ga vrate. Procjenjuje se da je takvih građana otprilike 60.000.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije