Burna sjednica: Varga i Miser u glavnim ulogama, ostali promatrači

Prilično burno bilo je na osmoj sjednici Općinskog vijeća Općine Donja Dubrava. Sat vremena trajala je samo jedna točka dnevnog reda – izvješće o aktivnostima načelnika. Tu je glavnu ulogu u ime oporbenih vijećnika preuzeo bivši načelnik Marijan Varga (HNS).

Za većinu aktivnosti Dražena Misera (HDZ) tražio je dodatna pojašnjena. Ipak najveću pozornost izazvao je Vargin osvrt na obilježavanje 23. obljetnice događanja u rujnu 1991. godine i oslobođenje tamošnje karaule JNA kao prvog vojnog objekta u Republici Hrvatskoj. Taj je događaj obilježen 20. rujna ove godine otkrivanjem spomen ploče na općinskoj zgradi.

Varga je prvo upitao načelnika Misera odakle podatak da je upravo karaula u Donjoj Dubravi bila prvi vojni objekt. Prema njegovim riječima u Enciklopediji o Domovinskom ratu navedeno je da je karaula u Sisku bila ta koja je prva u Hrvatskoj oslobođena od jugo vojske 9.9. 1991.

– Ispali smo smješni. No, ima još stvari kojih bi se trebali sramiti. Tu prije svega mislim na neuređeni i neočišćeni okoliš oko dvaju objekata bivše vojarne gdje su rasle visoke koprive. Bilo je Bogu za rasplakati kako je taj dio izgledao. Kao drugo žalosno je da ste to uredili vi iz HDZ-a koji ste se zdušno borili da to pripadne Općini Legrad. Zar vas nije sramota da od 250 pozvanih na događaj dođe svega 40-tak ljudi? – upitao je.

Varga je prozvao Darka Horvata (HDZ) što je sa svojim prethodnim vojnim znanjem te godine otišao u Sloveniju kako ne bi bio mobiliziran u vojsku, a sad je tog dana u Donjoj Dubravi “paradirao” na taj način.

Načelnik Miser osvrnuo se na Vargine navode. – Ne znam zbog čega onda to svojataju Županija, Kotoriba i Goričan. Na kraju krajeva datum pokazuje da je to bilo u Donjoj Dubravi. Da ste imali kakvu dobru namjeru, mogli ste nam to na vrijeme sugerirati. Neka bude na sramotu onima koji nisu, a mogli su doći i to su namjerno izjegavali. Proslava nije napravljena u čast HDZ-u, meni kao načelniku ili bilo kome od nas, već nam je bila želja da se konačno obilježi taj datum jer vi kao načelnik niste imali hrabrosti za to.

Prvenstveni nam je cilj bio prenijeti mladima što se tada dogodilo i zahvaliti svima koji su imali hrabrosti se suprotstaviti jugo komunističkoj vojsci. Sama organizaicja je bila na solidnoj razini i dostojno smo obilježili taj povijesni događaj – odgovorio je Miser. O optužbama upućenim prema Darku Horvatu nije komentirao. Nastavak sjednice bio je u istom ritmu.

U međusobnom prozivanju i prepucavanju u središtu su bili spomenuti dvojac kojima se priključio Marinko Lisjak (HSS). Svi ostali su bili promatrači. Očigledno je da nam lokalna politika nema budućnost ukoliko se povijest ne gurne sa strane, a boljitak i razvoj mjesta baci u prvi plan.

Zanimljiv je na kraju sjednice bio komentar nezavisnog vijećnika Stjepana Lisjaka: “Kada bi netko danas s visine svoga ega pao na visinu svoje inteligencije – poginuo bi ili slomio obje ruke”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije