Neželjena “herbija” sve veći financijski teret za Općinu Štrigova

Načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik ovih je dana ukazao na problem koji sve više opterećuje općinu. Naime, pojavila se praksa da se sve više ljudi zbog dugovanja odriče prava na nasljeđivanje nekretnina, a po Zakonu o nasljeđivanju to nasljedstvo pripada Općini na čijem se području nekretnina nalazi. Općina mora tako preuzeti dugove i poduzeti sve druge radnje, što postaje sve veći financijski teret, ističe Rebernik.

– Spomenuti ću dva primjera, kazao je općinski načelnik. Prvi slučaj je onaj u kojem smo mi (Općina) naslijedili vikendicu koje se žena odrekla kao nasljedstva po pokojnom suprug. Tu je između ostalog bio i dug prema Poreznoj upravi kojeg je morala podmiriti Općina, bez obzira na to što u danom trenutku mi tu nekretninu nismo još uspjeli prodati.

S druge strane, kaže Rebernik, shodno zakonu, želimo li je prodati potrebno je napraviti legalizaciju, potrebno je napraviti procjenu sudskog vještaka i raspisati natječaj, odnosno postupak cijele prodaje. Već dva puta Općina je bezuspješno pokušala prodati tu nekretninu, a Poreznoj upravi bilo je potrebno u međuvremenu platiti dug u visini procjene tog objekta.



Načelnik Općine Štrigova, Stanislav Rebernik izdvaja još jedan primjer. Općina je nedavno naslijedila i dio kuće uz dugove prema Domu u kojem se pokojna osoba nalazila, a koji iznosi 350. 000 kuna.

Osoba koja je preminula živjela je u jednom dijelu te kuće, koja nije etažirana zbog čega se kao ni zbog procjene koja također još nije napravljena ne može prodati. Tu se naravno postavlja i pitanje kako će i kome Općina prodati samo jedan dio odnosno 150 kvadrata kuće u kojoj živi brat pokojnika.

-Vjerujte nastavlja Rebernik, to su veliki problemi gdje općina više ne samo financijski nego i kadrovski nema mogućnosti da sve to prati. Javlja se sve više novih obaveza, a novaca u općinskoj kasi za to nema. Stoga, kazao je na kraju Rebernik, ako se dogodi da s 1. siječnjem na snagu stupi zakon po kojem će općine raspolagati i mati još manje sredstava, ne znam kako će se sve to uspjeti podmiriti i kako će se moći dalje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije