Sigurnosno stanje u Kotoribi je lošije nego što govore statistike

Predsjednik Općinskog vijeća Općine Kotoriba Zoran Radmanić (HDZ) sazvao je za ponedjeljak, 25. kolovoza devetu sjednicu Općinskog vijeća. U sklopu aktulaca načelnik Ljubomir Grgec (SDP) istaknuo je da je završen pozivni natječaj za adaptaciju mrtvačnice i uređenje oproštajnog trga. Prema njegovim riječima izabran je izvođač radova koji će koštati 300 tisuća kuna.

Obavljen je energetski pregled javne rasvjete radi izrade projekta zamjene javne rasvjete koji će se kandidirati prema Fondu za energetsku učnkovitost. Napomenuo je kako se će izgradnja budućeg cestovnog mosta prema Mađarskoj aneksom uvrstiti u međudržavni ugovor između Hrvatske i Mađarske nakon čega bi se projekt izgradnje mosta kandidrao prem EU fondovima.

Izrađen je spisak osoba kojima je potrebna pomoć u kući sa željom da se u suradnji s Domom za starije i nemoćne osobe projekt Pomoć u kući također kandidira prema EU fondovima. Grgec je rekao kako je sa ŽUC-om dogovoreno označavanje pješaškog prijelaza na izlazu Ulice I.G.Kovačića i Vinka Žganca, dok je s Međimurskim vodama dogovoreno da se se tijekom mjeseca rujna obavi sanacija asfalta u ulicama Zelengaj, Vl. Nazora i LJ. Gaja gdje je izgrađena kanalizacijska mreža.

U Dječjim vrtiću Kotoriba sa sjeverne strane zamijenjena je stolarija, dok je u prostorijama obavljeno brušenje i lakiranje parketa te bojanje zidova. Ivana Kosa (HDZ) zanimalo je zašto energetski pregled obavlja neka tvrtka iz Zagorja kada se zna da ima i domaćih stručnjaka za to i da li je objavljen javni natječaj te zašto se općina nije uključila u sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Grgec je odgovorio da se radi o iznosu od 10 tisuća kuna i da za to nije potreban natječaj. Naglasio je da je s tom tvrtkom dogovoreno da im se izrada kompletnog projketa plati ako isti prođe na natječaju. Što se tiče drugog pitanja rekao je kako za ovu godinu za to nije predviđen novac u proračuna, a mještani su se mogli javiti jer natječaj objavila Međimurska županija.

Ako se iskaže potrebe, druge godine se može u proračunu osigurati novac za te namjene, rekao je Grgec. Željka Šebeštjana (HSS) zanimalo je da li će se nastaviti tj. završiti izgradnja kanalizacije po ulicama gdje je nema na što mu je načelnik potvrdno odgovorio uz obećanje da će se izgradnja kanalizacije privesti kraju.

Nezavisnog vijećnika Vinka Horvata zanimalo je kakva je sigurnosna situacija u Kotoribi. Grgec je odgovorio da su prema statističkim podacima iz PU međimurske kaznena djela u padu. Međutim, jedno su statistike, a drugo je stvarna situacija na terenu. – Pojedinci su uzimaju vlast u svoje ruke. Prosiš policiju za pomoć a onda ti oni drže prodike. Govorim to iz iskustva, ne kao načelnik, nego kao mještanin Kotoribe, rekao je Grgec.

Vijećnici su zaključili da je stanje lošije, zbog sve većeg broja krađa koje mještani ni ne prijavljuju a svakodnevno se događau, nego što statistike govore, pa je dogovoreno da se sa čelnim ljudima PU međimurske održi zajednički sastanak. Na kraju je predsjednik OV Zoran Radamnić kazao kako će se zapisnici sa sjednica javno objavljivati na općinskim internet stranicama te je upitao koje će projekte Općina kandidirati na natječaj Ministarstva kulture koji je otvoren do 1. rujna.

Grgec je odgovorio da će se kandidirati adaptacija i uređenje Etno muzeja u starom farofu. Radmanić je napomenuo da se po tom pitanju treba razmišljati oko uređenju potkrovlja Knjižnice i zgrade starog vrtića te obnovu crkevnog tornja za što je načelnik kazao kako su, nakon što je Župa dobila 100 tisuća kuna, s novim župnikom o tome već obavljeni razgovori na koji bi se način u financiranje radova uključila Općina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije