Zastupnica Petir zatražila pomoć za proizvođače mlijeka

Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir založila se je na sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj održanoj u srijedu, 23.srpnja 2014. godine u Bruxellesu da Europska komisija pronađe rješenje za dodjelu financijskih sredstava za školsko mlijeko kako se ne bi Republiku Hrvatsku kao novu članicu Europske unije i dalje stavljalo u nepovoljan položaj u odnosu na druge članice što je sada slučaj.

Naime, Uredbom Europskog parlamenta i Vijeća a vezano uz Program potpore obrazovnih ustanova za dostavu voća i povrća, banana te mlijeka, predviđa se pravni i financijski okvir kojim se uređuje distribucija odabranih poljoprivrednih proizvoda djeci u školama pri čemu se za voće i povrće izdvaja 130 milijuna EUR-a dok se za mlijeko izdvaja 80 milijuna EUR-a na razini EU.

Interesi školske djece u Hrvatskoj su ugroženi jer se primjenjuju povijesna prava tj. uzimaju se u obzir samo one zemlje koje su već sudjelovale u programima financiranim iz EU što nije slučaj s Hrvatskom. Zatražila je da se kriteriji za dodjelu sredstava za mlijeko za školsku djecu promijene i da se školskoj djeci u Hrvatskoj također omogući sudjelovanje u “Programu mlijeka u školama” kojem je cilj povezivanje mladih građana s hranom i njezinim izvorima te time poboljšanje percepcije poljoprivrede i njezinih proizvoda.

Marijana Petir je prilikom rasprave o provedbi “mliječnog paketa” komentirala Izvješće Europske komisije u kojem je stanje mljekarstva u EU procijenjeno stabilnim. Petir je rekla da se to nikako ne može zaključiti kada je riječ o sektoru mljekarstva u Hrvatskoj. Komisija je u izvješću istaknula da su se pojedini instrumenti pokazali uspješnima pa je tako dvanaest država članica uvelo obvezne ugovore između poljoprivrednika i prerađivača.

U dvije druge države članice, “potaknuti mliječnim paketom”, dogovoreni su kodeksi dobre prakse između poljoprivrednika i organizacija prerađivača. Izvješće nadalje ocjenjuje da je situacija na tržištu mlijeka EU-a trenutno povoljna i srednjoročni izgledi su dobri, iako s vjerojatno više primjera iznimne nestabilnosti cijena.

Upozoravajući na neuređeno hrvatsko tržište, Petir je upozorila na pad proizvodnje mlijeka po grlu, znatno smanjenje broja muznih krava, propadanje malih otkupljivača mlijeka te ucjene kojima su proizvođači mlijeka izloženi jer im veliki otkupljivači ruše cijenu uvozeći jeftino mlijeko i mliječne proizvode iz drugih država i dogovarajući se iza njihovih leđa o otkupnoj cijeni mlijeka. Petir je zatražila da se Europska komisija očituje o mjerama koje je moguće poduzeti da se spriječi daljnje propadanje mljekarskog sektora u Hrvatskoj.

Na sjednici Odbora govorila i o provedbi odredaba o proizvođačkim organizacijama, operativnim fondovima i operativnim programima u sektoru voća i povrća od reforme iz 2007. godine. Zastupnica u Europskom parlamentu iz redova HSS-a zatražila je od Europske komisije nadzor sjemena tvrtke Monsanto i zaštitu biotičkog suvereniteta Republike Hrvatske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije