Skupština Međimurske županije usvojila prvi rebalans proračuna

Skupština Međimurske županije usvojila je prvi rebalans ovogodišnjeg županijskog proračuna. Prema riječima župana Matije Posavca, prve izmjene i dopune proračuna vezane su uz smanjenje na rashodovnoj strani za 4.300.000 kuna, što znači da će proračun s prenesenim manjkom iz 2013. godine biti oko 145.000.000 kuna. Do kraja godine, očekuje se na prihodovnoj strani oko 124.000.000 kuna, koliko je zapravo planirano, tako da će se po prvi put nakon mnogo godina u potpunosti realizirati ono što je bilo predviđeno, dodaje župan Posavec.

Još uvijek se rješavaju i problemi ranijih dugovanja, do kraja godine novi  rebalans

Isto tako ističe Posavec, nastavlja se tendencija smanjenja dugovanja i to u pravilu onih koja su nastala ranijih godina (koja još uvijek postoje), a koja su sada uspješno smanjenja za 14.000.000 kuna. U postupku je i rješavanje određenih gorućih pitanja koja postoje na relaciji Vlada RH i određena ministarstva i Međimurska županija.

Do kraja godine zbog bolje naplate prihoda očekuje se još jedan rebalans županijskog proračuna, ali na više, i to zbog povećanog prihoda u Proračun županije. Župan  Posavec, naglasio je i to da se unatoč smanjenju proračuna nisu zaustavljali ili ukidali bilo kakvi projekti, već se i dalje drži jedan visoki standard, posebno u zdravstvu i obrazovanju gdje se nastavlja s besplatnim prijevozom učenika srednjih škola, sufinanciranjem osobnih asistenata, produženog boravka i škole plivanja, dakle sve ono što je bilo do sada, uz neke dodatke koji će se najvjerojatnije uvesti kada Županija postigne dogovor s općinama i gradovima vezan uz početak školske godine.

Uskoro i rješenje sufinanciranja školskih udžbenika

Kada pak je riječ je o sufinanciranju školskih udžbenika za međimurske osnovnoškolce i srednjoškolce ( što je ovih dana popularno obećanje mnogih političara u Međimurju, ali i šire), župan je kazao da je za to potrebno 18 milijuna kuna što je polovica županijskog prihoda. No, neki model pomoći roditeljima će se pronaći, a to će biti poznato vrlo skoro.

O čemu se još pričalo na Skupštini, čitajte klikom ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije