Župan načelnicima predložio sufinanciranje udžbenika

U četvrtak je održana 7. sjednica kolegija gradonačelnika i načelnika općina u Međimurskoj županiji. Okupljenim čelnicima su predstavnici Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša predstavili Prostorni plan Međimurske županije.

Kako je rekao župan Matija Posavec, Županija je na temelju poziva od sva tri grada i općina Dekanovec, Nedelišće i Selnica, dobila zahtjev za izmjenom prostornog plana županije. U okviru zakonskih mogućnosti, do jeseni će Zavod za prostorno uređenje vidjeti hoće li udovoljiti svim zahtjevima, javlja Radio1.

Konkretno, tu se radi o projektima poput eko etno sela u Dekanovcu, uređenja marine u Prelogu, revitalizacije i postupka legalizacije kuća uz rijeku Dravu u Općini Nedelišće, postavljanju pojedinih spomenika te gradnje objekata na području zaštićene prirode.

Posavec je dodao kako će temeljem strategije razvoja turizma Županija poticati i gradnju kampova, a s procedurom početka gradnje već je krenuo Grad Prelog. Što se samog uređenja marine u Prelogu tiče, za cijeli je projekat potrebna i suglasnot Hrvatskih voda, bez čega ni Županija ne može dati zeleno svjetlo za sve zamisli unutar te lokacije.

Župan je načelnicima predložio i dogovor u vezi sufinanciranja nabavke školskih udžbenika za osnovnoškolce. Kada bi Županija sama osigurala učenicima udžbenike, bilo bi potrebno izdvojiti 9,6 miljuna kuna za osnovne te 8 miljuna za srednje škole. Rekao je kako je to nemoguće osigurati samo u županijskom proračunu, no Županija i dalje želi biti socijalno osjetljiva te će pokušat pomoći barem jednim dijelom, uz pomoć jedinica lokalne samouprave.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije