OV Kotoriba donijelo odluku o plaćama koja nije u skladu sa zakonom

Nakon gotovo tri mjeseca, predsjednik Općinskog vijeća Općine Kotoriba Zoran Radamnić (HDZ) sazvao je 8. sjednicu Općinskog vijeća. U sklopu aktualca načelnik Ljubomir Grgec (SDP) istaknuo je vrlo dobru organizaciju ovogodišnjih Dana šibe i ribe gdje se okupio veliki broj posjetitelja.

Od aktualnosti je izdvojio uređenje parkirališta u Ulici kralja Tomislava kod Kužnog pila i sanaciju ceste od strane ŽUC-a,  postavljanje zaštitne ograde kod vode Žužička na cesti Kotoriba – Goričan, postavljenje rubnika na ulazu u Ulicu Ruđera Boškovića, hortikulturno uređenje u Ulici I.G.Kovačića u kojoj su, kao i šumici preko škole postavljene klupe, deratizaciju u mjestu i romskom naselju te zaprašivanje komaraca oko naselja i mjestu.

Od planova je izdvojio da se intenzivno radi na projektima za postavljenje led rasvjete po mjesnim ulicama, priprema se projektna dokumentacija za zamjenu stolarije na Dječjem vrtiću a ovih će se dana raspisati natječaj za rekonstrukciju mrtvačnice. 

 


Šebeštjan: Zašto u radove ne uključite radno sposobne primaoce socijalne pomoći?

Zoran Radmanić upitao je kada će svima biti ravnomjerno omogućeno da u Kotoripskom vjesniku budu zastupljene sve političke opcije u Kotoribi. Na to mu je vijećnica, ujedno glavna i odgovorna urednica glasila Izabela Balog (SDP), odgovorila da se na internet stranicama objavljuje javni poziv i svi mogu u zadanom roku dostaviti tekstove. Željko Šebeštjan (HSS) upitao je načelnika zašto se radno sposobni korisnici socijalne pomoći ne uključe u neke radove.

Grgec je kazao da se na tom spisku nalazi 28 ljudi, da ne želi preuzeti rizik da se nekome nešto dogodi za što bi direktno bila njegova odgovornost. Smatra da se to mora nekako regulirati i postaviti kriteriji. Od dnevnog reda svakako su bile najzanimljivije točke vezane uz odluku o plaći i drugim pravima općinskog načelnika i zamjenika načelnika kada dužnost obavljaju profesionalno.

Nije prošla ni nova odluka o plaćama

Prema riječima Radmanića i priloženim dopisima odluka koja je donesena na prethodnoj sjednici nije donijeta u skladu sa zakonom. Naime, vijećnici, njih većina, su izglasali da plaća načelnika, ukoliko bi postao profesionalac, bude manja od pročelnika što se kosi sa zakonskom regulativom.

Načelnik Grgec kao predlagatelj pripremio je novu odluku prema kojoj se osnovica plaće određuje u iznosu od 3 tisuće kuna. Koeficijent za načelnika bio bi 3, a njegovog zamjenika 2. Zoran Radmanić je odmah dao do znanja da takvu odluku neće prihvatiti iz razloga što smatra da Općina nema potrebe za dva profesionalca. U raspravu se uključio zamjenik načelnika Roberto Ujlaki (SDP) koji se trudio objasniti da se ova odluka ne donosi samo za njih dvojicu.

– Radi se o poštivanju zakona. Mi tražimo da se tako odluka i donese, a naša je stvar i pravo da se odlučimo hoćemo li biti volonteri ili profesionalci rekao je Ujlaki. Izabela Balog (SDP) kazala je da se odluka trebala donijeti u roku tri mjeseca. U jednom trenutku je zaiskrilo između načelnika i predsjednika Općinskog vijeća, no ubrzo su strasti smirene.

Radmanić je bio ustrajan kod svog stajališta ponavljajući ga u više navrata i govoreći kako sankcija za ne donošenje nema, nakon čega ga je nezavisni vijećnik Stanko Vugrinčić prozvao da prestane s demagogijom i nagovaranjem vijećnika kako da glasaju. – Dosta je da stalno aplicirate. Dajte odluku na glasanje i gotova stvar – rekao je Vugrinčić. Odluka, uz 4 glasa ZA, 3 SUZDRŽANA i 2 PROTIV nije dobila potrebnu većinu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije