Predsjednik Snage Roma Hrvatske: Međimurje je nerazvijena županija iza brda

U organizaciji Vijeća romske nacionalne manjine u čakovečkoj zgradi Scheier održana je javna tribina na temu ukidanja socijalne pomoći i teškog položaja Roma pri ostvarivanju socijalnih prava, te pokretanja postupka hitnih mjera oko otklanjanja deponija smeća u naseljima Parag u Trnovcu, Piškorovcu, Kuršancu, Kotoribi, Orehovici, Kvitrorvcu i drugim naseljima.

Tom prigodom lider međimurskih Roma Željko Balog kazao je kako je ovaj skup morao sazvati zbog sve češćih pritužbi svojih sunarodnjaka da se osjećaju duboko povrijeđeni zato što se novi Zakon o socijalnoj skrbi u Međimurju ne primjenjuje prema njima isto onako, kako se to primjenjuje prema svim drugim korisnicima u nekim drugim gradovima, općinama i županijama.

– Smatram, ističe Balog, da Centar za socijalnu skrb može koristiti drugačiju strategiju prilikom primjenjivanja svih tih mjera i propisa koji su regulirani zakonom (??). Isto tako, mišljenja sam da će novi zakon uzrokovati veliku materijalnu, ali i ne materijalnu štetu korisnicima socijalne pomoći, poglavito pripadnicima romske nacionalne manjine.

– Sada, kada ostaju bez mnogih prava, nastavlja Balog, ili im se veći dio njih ukida, oni će se naći u velikim problemima prilikom ispunjavanja svojih roditeljskih obaveza, početkom devetog mjeseca, odnosno nove školske godine  prilikom kupovine novih knjiga, plaćanjem školske užine, nabavci odjeće i obuće za svoje školarce.Romi će tako ostati bez mogućnosti da se brinu za svoju djecu i samim time će još više doći u sukob sa Zakonom o socijalnoj skrbi, gdje će mnogima prijetiti opasnost da ostanu bez roditeljskih prava, odnosno prijetit će im se Zakonom o obitelji, te zanemarivanju djece i drugim stvarima, smatra Balog.

Mehmeti nakon čak “dva” posjeta Međimurju zna da se Rome smatra manje vrijednim ljudima

Jedan od sudionika javne tribine bio je i predsjednik stranke Snaga Roma Hrvatske, Surija Mehmeti koji očito jako dobro poznaje kraj između Mure i Drave, jer je “već dva puta” (drugi put bio je posjet prošlotjednoj tribini) bio u Međimurju, premda s druge strane nije točno siguran je li to grad ili županija. Naime, na pitanje kako komentira to da se u Međimurju puno ulaže u obrazovanje Roma, infrastrukturu, odnosno želi se pomoći Romima da se što više i kvalitetnije uključe u društveni život ove županije, njegov odgovor i očito “poznavanje” situacije u najmanju su ruku čudni, i slobodno se može reći da vrijeđaju zdravi razum ljudi koji ovdje žive (odnosno ne Roma, kako ih se naziva).

Tako predsjednik Snage Roma Hrvatske tvrdi da je Međimurje slučaj za sebe, jer to je grad ili županija (teško mu se valjda bilo odlučiti nakon dva posjeta, što li već je ), iza brda koji ima drugačije kriterije za Rome u odnosu na ostalo stanovništvo, jer nema razvijenu industriju, nema razvijeni turizam, isto tako nema velikih poduzeća ili brodogradilišta gdje bi njegov narod mogao raditi.

Mehmeti se tako brine o tomu, kako će recimo romska, petero člana obitelj s dvije tisuće kuna socijalne pomoći moći podmiriti sve komunalne obaveze, uz to se prihraniti i školovati djecu. – To je apsolutno sramotno za jednu članicu EU, kao što je Hrvatska u kojoj bi socijalnu primanja svih građana trebala biti po europskom modelu kao što je to u Francuskoj, Njemačkoj, Sloveniji i ostalim zemljama, zaključio je.

I reče… Surija Mehmeti: “Rađajte se i množite se!”

Isto tako, kaže Mehmeti, dosta se on naslušao priča o Međimurju gdje većinski narod želi da Romi nemaju toliko djece, odnosno da se njihov natalitet uspori jer se Hrvati boje kako će uskoro omjer stanovnika biti jedan prema pet u korist Roma. No, predsjednik Snage Roma Hrvatske kaže, – Hvala Bogu ako će tako biti, zato ja svojim Romima poručujem, napravite djecu, rađajte djecu, da nas ima što više i da jednog dana i mi dođemo na mjesto gradonačelnika, župana i zašto ja Surija Mehmeti ne i za premijera.

Iako je u Međimurju bio svega dva puta, kaže da bi želio da njegov sljedeći posjet bude kad odnos prema Romima bude malo bolji, jer su Romi u Međimurju u podređenom položaju u odnosu na ostatak Hrvatske, a kao primjer navodi Rijeku u kojoj ne možete pronaći slučaj u kojem bi jedan čovjek vezano uz bilo koju stvar ili područje života bio manje vrijedan od drugoga. Ovdje je to praksa i većinski narod još uvijek smatra da su moji Romi manje vrijedni od njih, završio je Mehmeti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije