Miljenko Horvat: “Ovo je vrijeme otvaranja vrata budućnosti naše djece”

Raznolikim sadržajima obilježavaju se Dani općine Donji Kraljevec. Sve je počelo u petak 2. travnja s misnim slavljem u kapeli Svete Marije Magdalene, nakon čega je od 19 sati održana svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su zaslužnima uručena općinska priznanja.

Općina se sastoji od 6 naselja, a to su: Donji Hrašćan, Donji Kraljevec, Donji Pustakovec, Hodošan, Palinovec i Sveti Juraj u Trnju. Po posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, općina Donji Kraljevec imala je blizu 5 tisuća stanovnika. Najpoznatija povijesna osoba koja vuče korijene iz Donjeg Kraljevca zasigurno je Rudolf Steiner, utemeljitelj Goetheovog instituta, osnivač antropozofije, filozof i književnik.

2008. godine osnovan je Centar dr. Rudolf Steiner. Prvi se puta u povijesti današnji Donji Kraljevec kao mjesto izrijekom spominje 1467. godine u popisu trgovišta i sela u Međimurju. Spominje se kao kraljevski posjed, ustvari kao posjed kralja Matije Korvina. Ono u čemu ova općina prednjači pred ostalima je čak 250 gospodarskih subjekata. Tri najveće metaloprerađivačke tvrtke zapošljavaju više od polovice ukupno zaposlenih u općini.

U tim je tvrtkama posao našlo 800 ljudi, a na cijelom području zaposleno je 1.300 ljudi. Na zadnjim lokalnim izborima za načelnika općine Donji Kraljevec izabran je HSS-ovac Miljenko Horvat (50) kojeg smo posjetili i upitali o općinskim aktualnostima i planovima za budućnost. U Općinskom vijeću vlast dijele HSS i SDP.


Bliži se godinu dana otkako ste na vlasti? Kako je ocjenjujete?

– Bila je to godina prilagođavanja mojega načina rada prema načinu funkcioniranja lokalne samouprave, ali s druge strane lokalne samoupraveprema mojemu načinu rada. Moj način rada je maksimalna iskoristivost vremena provedenog na radnom mjestu sa efektivnim radom. Došavši na ovu funkciju svako smo mjesto sagledavali kao cjelinu i proučili što su prioriteti.

Najveća i najskuplja investicija nas je koštala 650 tisuća kuna. Radi se o izgradnji pješačko – biciklističke staze u Palinovcu. Moram spomenuti da smo naslijedili dugovanje od 16 milijuna kuna. U tom vremenskom razdoblju uspjeli smo sanirati kompletan dug u iznosu od milijun kuna prema Hrvatskim vodama. Sada pokušavamo pronaći zajednički jezik sa Međimurskim vodama kako bi se pronašlo rješenje za vraćanje duga prema njima koji nije malen.

Radi se o cca 10 milijuna kuna. Vodimo politiku balansiranja vraćanja dugova i pokretanja novih stvari. To nam za sada uspijeva. Tome u prilog ide podatak da je na kraju prošle godine dug prema završnom računu smanjen za pola milijuna kuna.


Općina mora biti u službi građana

Koje novine ste uveli i sproveli te koji su to projekti i aktivnosti koje valja izdvojiti za to vremensko razdoblje?

– Novine su da općina mora biti u potpunosti u službi građana koji su uvijek dostupni. Sagradila se pješačko biciklistička staza u Palinovcu, asfalitirao se pristup do vatrogasnog spremišta u S. Juraj u trnju, izgradio se novi pješački prijelaz i zaštitna ograda za pješake u D. Kraljevcu, u Hodošanu smo rješavali slivnike i probleme sa oborinskim vodama, postavili niz novih rasvjetnih tijela za uličnu rasvjetu, sanirali ulice u svim naseljima.

Od novih pokrenutih projekata, je projekt za uređenje nerazvrstanih cesta, završavaju se zadnje stvari kako bi mogli zatražiti građevinsku dozvolu za cestu i početi sa prodajom gradilišta u stambenoj zoni Istok, za EU projekte pripremamo potrebnu dokumentaciju da možemo ići u proširenje vrtića. Uveli smo kontrolu nad općinskim radovima koje izvode javna poduzeća i ustanove jer su se događale stvari da se posao nije dovršio do kraja, sanirali su se većinom svi nedostaci poslije izvođenja kanalizacije.

Redovito se održavaju sastanci sa predsjednicima vijeća mjesnih odbora na kojima se određuju prioriteti i planovi svih mjesta. Isto tako održavaju se sastanci s predsjednicima vatrogasnih društava, radi se na novom pravilniku za financiranje udruga, mijenjali smo pravilnik o komunalnom gospodarenju i na taj smo način postali jednim dijelom suvlasnici Pre-koma.

Ovih se dana krenulo s uređenjem parka u Hodošanu. Mogu reći da imamo najčišću općinu bez divljih deponija smeća zahvaljujući zapošljavanju poljoprivrednog i komunalnog redara Roberta Balenta. Imamo i koncesionara za odvoz fekalnih voda koje se ne smiju odvoziti bilo gdje već u pročiščivać.


U općini aktivnih 250 gospodarskih subjekata

Gospodarstvo je preduvjet za razvoj svake sredine. Što se radi ili planira po tom pitanju?

– Kada sam preuzeo funkciju načelnika i HSS izvršnu vlast prvo smo napravili zajednički sastanak s najvećim gospodarstvenicima, županijskom i općinskom strukturom gdje smo probali barem zagrebsti probleme koji su u gospodarstvu i pravac pomoći gdje im mi možemo pomoći, jer ako ne pomognemo našem gospodarstvu i ako ne zadržimo gospodarstvo bar na toj razini – onda dovodimo i u pitanje smisla postojanja lokalne samouprave.

Trenutno imamo u općini 250 gospodarskih subjekata u kojima je posao našlo preko 1.300 ljudi. Tu brojku moramo povećavati, a nikako dozvoliti da se smanjuje. Na žalost ova ekonomska situacija u mnogočemu nas usporava, ali zahvaljujući još uvijek jakom gospodarstvu mi još uvijek možemo planirati napredak i razvoj za boljitak svih naših građana.

Zbog toga moramo se zalagati u svakom trenutku za svakog gospodarstvenika i radnika. Moramo im pružiti mogućnost opstanka i egzistencije kao i mogućnost otvaranja novih radnih mjesta. Mi trenutno nemamo na prodaju ni jedan stambeni objekt pa razgovaramo s potencijalnim investitorima i tom problemu kako bi iznašli najbolje rješenje i za njih i za nas.

Uvijek su aktualne plaće i naknade, odnosno plaće lokalnih dužnosnika. Gdje se Vi tu nalazite?

– Svoju dužnost obnašam profesionalno i nije tajna da mi je plaća 7 tisuća kuna. Iako, s obzirom na obim poslova koji radim i vrijeme koje provodim za rad u općini ona jedva da pokriva troškove koje mi posao donosi ali s obzirom na ekonomsku situaciju smatram da je iznos plaće korektan. Mi ukupno za plaće svih zaposlenika izdvajamo 6 do 7 posto općinskog proračuna.


Za svaku općinu važan je i društveni život, briga za mlade kao i provođenje socijalnog programa…

– Slažem se. U općini imamo 35 udruga u kojima mještani daju svoje slobodne vrijeme. No, ta brojka iziskuje dosta novca za njihovo financiranje. Zahvaljujući dobroj suradnji i razumijevanju svima uspijemo koliko toliko ugoditi. U ovoj akademskoj godini stipendiramo 10 studenata, roditeljima novorođene djece dajemo pomoć u iznosu od tisuću kuna, subvencioniramo dječji vrtić 50%, a socijalno potrebitim uvijek za blagdane obradujemo prigodnim paketima i na taj im način uljepšamo te dane.


Budućnost naše općine je u budućnosti mladih

Kad ste se kandidirali za načelnika imali ste viziju razvoja općine. Kako vidite svoju općinu na kraju mandata?

– Kada sam ja došao na vlast nije bilo ni jednog novog započetog projekta. Sve sam morao započeti sam. Budućnost naše općine je u budućnosti mladih koji će ostati tu i naslijediti sve dobrobiti koje su stvorene. Svako naše mjesto mora postati privlačno mladima da u njima ostanu živjeti, odnosno počnu svoj život.

Zbog toga su pokrenuti novi projekti na očuvanju okoliša, projekti koji bi trebali pridonijeti uređenju svih naših mjesta. Kroz novčana sredstva koja bi trebali privući iz EU fondova trenutačno su pokrenuta dva projekta. Ove godine prioriteti su nam, uz već spomenuto, završetak uređenja glavne ulice u Palinovcu, izgradnja biciklističke staze Donji Kraljevec – Prelog, asfaltiranje ceste prema Čehovcu, uređenje groblja i niz drugih zahvata što bi se financiralo djelomično samostalno, a djelom iz programa različitih ministarstava.

Na kraju mandata vidim sva mjesta naše općine sređenija, ljude zadovoljne sa sredinom u kojoj žive, jako poduzetništvo, sa izrađenim projektima koji se ostvaruju, odnosno koji su u pripremi koji će moći nastaviti završene projekte u sledećem mandatu. Za kraj mogu kazati da je ovo naše vrijeme, vrijeme otvaranja vrata budućnosti naše djece, vrijeme za učvršćivanje prosperiteta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije