Ivana Maletić u Čakovcu održala konferenciju o korištenju EU fondova

Zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu Ivana Maletić održala je u Čakovcu u četvrtak regionalnu konferenciju o korištenju europskih fondova u Međimurskoj županiji. Konferencija je bila namijenjena predstavnicima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, ostalim proračunskim korisnicima, poduzetnicima, nevladinom sektoru, te pravnim i fizičkim osobama zainteresiranim za tematiku EU fondova.

Republika Hrvatska je do danas uplatila preko 2,4 milijarde kuna u Europski proračun, a od fondova nije ništa povučeno. Od 1. srpnja 2013. otvoreno nam je 450 milijuna eura i još u pregovorima je sastavljena financijska omotnica iz koje je proizlazilo da će Republika Hrvatska do kraja 2013. dobiti barem predujam od 150 milijuna eura.

Još uvijek ništa od predujma jer je Europska komisija ocijenila da sustav nije spreman za rad. Vlada u dvije godine nije uspjela pripremiti za rad sustav koji je sve dozvole dobio u predpristupnom razdoblju i za koji je za ovih pola godine rada ta dozvola trebala biti formalnost.

Iako nema pozitivne ocijene Europske komisije moguće je raspisivati natječaje, ali se projekti ne smiju ugovarati, što Vladu ne brine jer još uvijek nema niti jedan projekt koji je u fazi potpisivanja ugovora i početka provedbe. Teško da ćemo prije kraja 2014. početi trošiti europske eure.

U prosincu 2013. revizori Europske komisije revidirali su ugovaranje i provedbu projekata na razini sustava. Oni  u pravilu u roku od 60 dana šalju svoj izvještaj o radu sustava. Vlada je sigurno dobila izvještaj pa bi bilo dobro da podijeli i s javnošću informacije o tome kako sustav radi. Traži li Europska komisija povrat sredstava ili ponavljanje natječaja koje su raspisali krajem 2013? Kako radi Vlada? To što svi u Hrvatskoj vidimo i osjetimo vide i u Europskoj komisiji.

Loše i nema pomaka i preokretanja trendova. Ne može Vlada imati za cilj potrošiti 450 milijuna eura odnosno 3,5 milijardi kuna do kraja 2016. kada ćemo do tad kao država članica u europski proračun uplatiti preko 12 milijardi kuna. Time bismo četiri puta više uplatili u europski proračun od povučenog, a cilj Eurospke unije je obrnuto – trebamo četiri puta više povući sredstava od uplate u europski proračun, poručila je Maletić.


Specifičnosti Međimurske županije

Kao pripremu za konferenciju prikupljene su informacije o pripremljenim ili projektima koji su u pripremi u Međimurskoj županiji. Temeljem prikupljenog uzorka analizirana je struktura projekata po područjima koja je u Međimurskoj županiji pokazala vrlo slične trendove kao i u ostalim hrvatskim županijama.

Kada se analizira struktura projekata po područjima najviše ih je vezano uz javnu infrastrukturui to najviše komunalnu (projekti vodoopskrbe i odvodnje, gospodarenja otpadom, rasvjete, cesta) i društvenu (izgradnja i dogradnja škola, dječjih vrtića, obrazovnih institucija, društvenih domova,), a manji broj projekata odnosi se na gospodarsku infrastrukturu (poduzetnički inkubatori, gospodarske zone, uređenje i izgradnja turističkih kapaciteta i infrastrukture i drugu infrastrukturu koja podupire jačanje poduzetništva).

Taj omjer ne jamči gospodarski rast, te se preporuča da se struktura projekata mijenja kako bi se stvaralo što više potpornih institucija za razvoj poduzetništva koje će u budućnosti podizati dohodak iz kojeg će se tada moći financirati i komunalna i društvena infrastruktura.

U županiji se priprema nekoliko vrlo značajnih projekata, a može se istaknuti sljedeće:

Revitalizacija užeg centra grada Čakovca u vrijednosti 105 mil kuna; Izgradnja i opremanje centra za odgoj i obrazovanje Čakovec u vrijednosti 59 mil kuna; Izgradnja sjeverne obilaznice Grada Preloga vrijednosti 150 mil kuna; Kolektorski sustav Prelog – D. Dubrava – Kotoriba s uređajem za pročišćavanje otapdnih voda vrijednosti 82 mil kuna; Rekonstrukcija zgrade društvene namjene – Rudarski dom, Mursko Središće u vrijednosti 4,7 mil kuna; Izgradnja vanjskog bazenskog kompleksa gradskih bazena Čakovec u vrijednosti 40 mil kuna; Turističko pješačko biciklistička staza “Nikola Zrinski”, Donji Vidovec vrijednosti 2,2 mil kuna; Izgradnja Sportsko rekracijskog parka  TRATE -II. Faza, Nedelišće vrijednosti 13,3 mil kuna;Sanacija odlagališta komunalnog otpada-Molvine, Sveti Križ vrijednsti 1 mil eura; Revitalizacija starih dravskih rukavaca – potoka Jezerčice vrijednosti 22,5 mil kuna i mnogi drugi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije