MDS održao javnu tribinu: “Nedamo Međimurje!”

Međimurski demokratski savez kreće s organizacijom održavanja Javnih tribina pod naslovom “Nedamo Međimurje!” – o regionalizaciji Hrvatske. Prva tribina održana je u u petak, 28. veljače 2014. godine, u Dvorani političkih stranaka u Čakovcu, Strossmayera 9, s početkom u 19 sati.

Priopćenje MDS-a prenosimo u cijelosti:

“Uvodničar tribine bio je predsjenik MDS-a Željko Pavlic, koji je uvodno istaknuo da je cilj ovih tribina upoznati međimursku javnost sa svim aktualnim inicijativama koje Hrvatsku dijele u određene regije; Zakonom o regionalnom razvoju Hrvatska bi se dijelila na pet planskih regija – Međimurje bi spadalo u Sjeverozapadno područje, Zakonom o sjedištima sudova stvorila bi se pravosudna regija sa sjedištima svih sudova u Varaždinu, Zakonom o upravnim područjima formiralo bi se pet upravnih regija – Državnih ureda – Međimurje bi spadalo u V regije sa sjedištem u Varaždinu ili Bjelovaru…

Ako svemu tome pribrojimo i inicijativu za promjenu Ustava RH, koje imaju za cilj uvesti neki novi oblik regionalnog ustroja RH, dolazimo do zaključka da pod veliki znak upitnika dolazi i opstojnost Međimurske županije kao regionalne jedinice najvišeg stupnja. Predsjednik MDS-a Željko Pavlic ponovio je da je stav je MDS-a da Međimurje mora zadržati najviši stupanj regionalne autonomije – županije i da je onda razumljivo, da u takovoj regiji moraju biti prisutni glavni uredi svih državnih institucija.

MDS je prvi, još prije nekoliko mjeseci, upozoravao na ovu problematiku, pa je i Skupštini Međimurske županije predložio Deklaraciju o jedinstvenosti Međimurske županije, u kojoj se ističe potreba da Međimurje zadrži najviši status regionalne samouprave i da se u Međimurje vrate i zadrže sjedišta svih državnih institucija. Tu Deklaraciju Skupština je jednoglasno usvojila.

Cilj ovih tribina je, dakle, upoznati međimursku javnost sa svim ovakvim inicijativama koje nastoje smanjiti status Međimurske županije, upoznati stanovnike Međimurja sa stavovima MDS-a, ali i dati priliku Međimurkama i Međimurcima da iznesu svoje stavove i mišljenja  o ovoj problematici.

Ova tribina prva je u nizu, a slijede je tribine u Prelogu i Murskom Središću. Posjetitelji tribine imali su aktivnu ulogu, pa se razvila i živa rasprava iz koje izdvajamo nekoliko najvažnijih mišljenja i stavova:

Upozoreno je na nepovoljan položaj stanovnika Međimurja koji moraju, opet, preko računa za energente financirati razvoj mreža u drugim krajevima, a Međimurci su si svu svoju mrežu (vodovodnu, plinsku…) morali platiti sami.

Iz Međimurja se eksploatira velika količina rezličitih mineralnih sirovina, a velika većina zarade ostaje izvan Međimurja, jer su koncesije za eksploataciju veoma niske. U jednoj raspravi čulo se i nezadovoljstvo odnosom prema ulozi koju su mađimurski branitelji imali u Domovinskom ratu.

Upozoreno je i na maćehinski odnos prema granama industrije u kojima je u Međimurju zaposleno najviše ljudi, tekstilu, obući i građevinarstvu. One su godinama bile bez ikakve potpore države, za razliku od nekih drugih, npr. brodogranja, u koje su ulagane milijarde kuna i na kraju su propale.

Istaknuto je da će premještanje sjedišta državnih institucija iz Međimurja u druge gradove značiti i manju mogućnost zapošljavanja, mladih stručnih Međimuraca na boljim poslovima.

Pozvani su saborski zastupnici da unatoč pripadnosti različitim strankama, prvenstveno štite međimurske interese na temelju Deklaracije o jedinstvenosti Međimurske županije.

Na kraju je zaključeno da Međimurje mora zadržati status regije-županije i da se o razvoju Međimurja mora odlučivati u Čakovcu. Ako bi se to promijenilo, ako bi Međimurje ostalo bez regionalnog statusa, došao bi u pitanje ravnopravan status Međimurja sa ostalim županijama i stvorili bi se uvjeti za ubrzano zaostajanje Međimurja.

I zato je glavni moto ovih naših tribina NEDAMO MEĐIMURJE!”


Predsjednik MDS-a

Željko Pavlic

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije