Laburisti: “Međimurje postaje periferija bez uprave?!”

U ponedjeljak 17. veljača održana je konferencija za novinare Hrvatskih laburista – stranke rada Međimurske županije na kojoj su govorili Rajko Bulat, predsjednik podružnice Međimurske županije i Petra Kovačić, potpredsjednica Županijske skupštine Međimurske županije.

Istaknuli su kako su se prije nekoliko mjeseci snažno usprotivili prijedlogu o izmjenama Zakona o regionalnom razvoju koji predviđa podjelu Hrvatske na planska područja i  prema kojem bi Međimurje bilo sastavnim dijelom jednog od tih planskih područja. Također su u Sabor pristigli prijedlozi da se u Ustav unese odredba o podjeli Hrvatske na pet odnosno šest regija prema kojima bi Međimurje bilo dijelom jedne od regija. 

– Nije trebalo dugo da nam ministar pravosuđa baci na stol prijedlog reorganizacije sudstva, unutar kojeg se predviđa ukidanje Općinskog suda i Općinskog državnog odvjetništva u Međimurskoj županiji. U tom bi slučaju Općinski sud u Čakovcu postao samo stalna služba Općinskog suda u Varaždinu. Što će se sljedeće dogoditi? Dogodit će se to, da će nakon nekog vremena reći kako nema potrebe da u Čakovcu bude stalna služba, doći će do njezina ukidanja, Općinski sud vršit će sudovanje samo u Varaždinu, a nije nemoguće da kroz postupke centralizacije i koncentracije nakon nekoliko godina Općinski sud imamo u Zagrebu, kao sjedištu regije kojom će Međimurje biti obuhvaćeno – rečeno je na presici.

Kad se govori o Međimurju, reforma predviđa da se kazneno sudovanje i postupci protiv maloljetnika ukinu u Čakovcu te presele u Varaždin. Smatraju kako je neracionalno voditi se istim kriterijima reorganizacije za cijelu državu, već je potrebno razmotriti specifične prilike koje utječu na statistiku sudovanja svakog suda. 

–  Obzirom na određenu populaciju stanovništva u Međimurju zbog koje imamo velik broj predmeta upravo u kaznenim postupcima te postupcima protiv maloljetnika, takva reorganizacija bila bi apsolutno neracionalna jer bi zbog dislociranosti suda dovela samo do povećanja troškova, prvenstveno putnih troškova. Treba spomenuti da će zbog dislociranosti sudova porasti i  troškovi odvjetnicima na koje imaju pravo sukladno njihovoj tarifi, a što sve poskupljuje postupak. Pa se pitamo gdje je u svemu tome ekonomičnost, racionalnost i ušteda? – poručili su. 

Nakon ministra pravosuđa, ministar uprave iznio je i svoj prijedlog o reorganizaciji sustava državne uprave koji predlaže novi ustrojstveni model na području županija, smanjenje dosadašnjih 20 ureda državne uprave na 5, a prema kojem bi Međimurska županija zajedno sa Varaždinskom, Koprivničko-križevačkom te Bjelovarsko-bilogorskom županijom bila pod mjesnom nadležnosti ureda državne uprave broj V. Postalo je jasno je da je država odlučila da sve svoje službe vuče prema regijama: sudove, urede državne uprave, poreznu, FIN-u, državna odvjetništva, gruntovnice, katastre, smatraju laburisti. 

– Ukoliko se reforme počnu realizirati prema kriterijima i na način kako je predviđeno u dosadašnjim prijedlozima, postoji ozbiljna opasnost da Međimurje postane ništa više nego samo periferija bez ikakve uprave, poručili su te pozvali sve političke stranke da u skladu s odredbama Deklaracije o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Međimurske županije, koja je jednoglasno prihvaćena, postignu maksimalan dogovor unutar Županijske skupštine, a župana i predsjednika Županijske skupštine  da uvrste raspravu u dnevni red sjednice kako bi se o tome sveobuhvatno raspravilo i kako bi se jasno definirali  zahtjevi Međimurske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije