P. Kočila: “Kažnjen sam jer nisam prijavio da na računu nemam ni kune”

Nezavisni vijećnici diljem Hrvatske, čiji se točan broj ne zna, no navodno je riječ o stotinama, kažnjeni su jer nisu na vrijeme predali financijska izvješća o utrošenom novcu za 2011. godinu. Nakon što je na to upozorio Državni zavod za reviziju, državna odvjetništva pokrenula su postupke, a u posljednjih mjesec dana zaredale su i presude.

Među njima je i dr. sc. Predrag Kočila iz Mihovljana, koji je u prošlom sazivu Skupštine Međimurske županije bio vijećnik na Nezavisnoj listi Josipa Posavca.

– Istina je, pokrenuti su postupci i vijećnici iz svih krajeva Hrvatske završili su na sudu. Dobili smo i novčane kazne. Problem je nastao zbog toga što je sredinom 2011. godine, dakle na sredini mog mandata, na snagu stupio novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, za koji sam doznao tek u travnju 2012. godine, i to iz dopisa predsjednika Skupštine Petra Novačkog.

Obavijestio me da moram otvoriti račun kao nezavisni vijećnik, što sam odmah i učinio. No, podnijeta je prekršajna prijava i završio sam na sudu jer Državnom uredu za reviziju nisam dostavio izvješće za 2011., te što kao nezavisni vijećnik nisam javno objavio financijsko izvješće – kaže Kočila.

Dodaje da te 2011. nije ni imao poseban račun kao vijećnik, nije ni dobio ni kune od županije. Prvi novac uplatila mu je tek u svibnju ove godine. – Znači, dobio sam kaznu jer nisam predao izvješće za nula kuna prihoda! Nitko me kao vijećnika nije upozorio na tu obvezu.

U Skupštinu sam ušao kao vijećnik s Nezavisne liste Josipa Posavca, a ne kao nezavisan vijećnik sa svoje vlastite liste. Na sredini mandata Zakonom su nas “razdvojili” i obvezali da svaki od nas pojedinačno mora predati izvješća. Valjda je bio red da nas barem županijske službe o tome obavijeste  – smatra P. Kočila, danas nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Čakovca.

Teško je, dodaje, biti nezavisan jer su stranke u povlaštenijem položaju. Jedan od primjera je i to da se naknada za troškove izborne promidžbe koju primaju oporezuje, pa na poreze i doprinose ode i do 60 posto, dok stranke na novac iz proračuna poreze ne plaćaju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije