Sabor donio odluku o raspisivanju referenduma!

Hrvatski sabor donio je sa 104 glasa za, 13 protiv i pet suzdržanih glasova odluku o raspisivanju referenduma na zahtjev građanske inicijative “U ime obitelji” koja je skupila oko 750 tisuća potpisa građana koji traže da se u članak 62. Ustava unese definicija braka kao životna zajednica muškarca i žene. Dio HNS-ovaca glasao je protiv ove odluke, a dio je bio suzdržan.

Referendum koji će se održati 1. prosinca bit će treći državni referendum u hrvatskoj povijesti, a prvi koji se raspisuje na zahtjev građana.

Na zahtjev Jadranke Kosor prije donošenja odluke o raspisivanju referenduma zastupnici su morali glasati o slanju referendumskog pitanja na ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu, no s obzirom na to da dvije najveće stranke, HDZ i SDP, to nisu bile spremne podržati, prijedlog je odbijen sa 75 glasova protiv i 39 za. I predsjednik Sabora Josip Leko, koji je govorio da misli kako bi trebalo od Ustavnog suda tražiti ocjenu ustavnosti, danas je glasao protiv toga.

Građani će na referendumu 1. prosinca odlučiti žele li da se brak Ustavom definira kao zajednica muškarca i žene.

U slučaju da građani potvrdno odgovore na referendumsko pitanje, definicija braka kao zajednice muškarca i žene unijela bi se u članak Ustava kojim se štiti obitelj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije