Ideja o uređenju dječjih igrališta gotovo posvađala donjodubravske vijećnike

Odbor za zaštitu okoliša, turizam, uređenje mjesta i groblja kojeg vodi Suzana Palavra poslao je Općinskom vijeću Općine Donja Dubrava prijedlog o formiranju dječjih igrališta na sedam lokacija. Prije bilo kakve rasprave na sjednici Općinskog vijeća oporbena vijećnica Mihaela Martinčić (SDP) željela je upozoriti na nove zakonske odredbe koje propisuje EU vezano uz izgradnju dječjih igrališta.

– Ovu inicijativu svakako pozdravljam, nisam protiv, ali smatram da je prijedlog preozbiljan i financijski zahtjevan. Želim vas upoznati da su ulaskom Hrvatske u EU postroženi sigurnosni kriteriji za uređenje dječjih igrališta koje zasada zadovoljava samo jedno igralište u Hrvatskoj. Da bi se opremilo i da bi se zadovoljili propisani uvjeti, za jedno igralište potrebno je cca 400 tisuća kuna, što je za nas u ova vremena neprihvatljivo. Smatram da je predloženi broj lokacija prevelik i moj je prijedlog da se postojeća igrališta obnove i uredi jedno novo sa svim zakonskim normama – rekla je Martinčić čime je izazvala buru reakcija vladujućih.

Njezin način razmišljanja vidno je povrijedio načelnika Dražena Misera (HDZ).

– Ja sam 1976. godine krenuo u vrtić, a današnja djeca igraju se na istim spravama. Dosada nije bilo nikakve inicijative da se to promijeni. I sada kada želimo našoj djeci stvoriti uvjete da se bezbrižno igraju, počelo se komplicirati. Želimo im omogućiti da se klackaju i ljuljaju, kako smo to radili i mi. Sada se zbog par igrala spočitavaju zakoni koji se nigdje ne provode – bio je oštar Miser te dodao kako za sigurnost djece trebaju brinuti roditelji koji moraju biti njihova pratnja na igralištu.

Marinko Lisjak (HSS) pohvalio je inicijativu odbora i mišljenja je da, ako se nešto ne poduzme, djeca se neće imati gdje igrati. Naime, u mjestu postoji jedno uređeno igralište koje je ograđeno i ne mogu se svi igrati, pa smatra kako im je dužnost to promijeniti.

U raspravu se uključio i vijećnik Marijan Pongrac (HDZ). Osvrnuo se na izlaganje vijećnice Martinčić i rekao da smatra kako bi se djeca nakon takvog upozorenja pitala smiju li se uopće igdje igrati.

– Nadam se da ih ovo tumačenje neće demotivirati. Zato predlažem da ovakav prijedlog prihvatimo, a odbor da ga dodatno razradi, odredi lokacije i izradi troškovnik, pa ćemo raspravljati gdje ćemo urediti nova igrališta, a gdje postojeća obnoviti i koliko ćemo novaca potrošiti – zaključio je Pongrac.

Takav prijedlog su vijećnici ipak na kraju prihvatili.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije