Općina Selnica i policija traže rješenje za veću sigurnost mještana

Na trećoj sjednici Općinskog vijeća Općine Selnica koja je održana 13. rujna o stanju sigurnosti na području te lokalne samouprave na zahtjev i pitanja vijećnika govorio je Miljenko Vrbanec, načelnik PP Mursko Središće. Istaknuo je kako su vijećnici imali mogućnosti uputiti pitanje načelniku kako bi on na sjednici dao odgovore.

Prema njegovim riječima svaki mještanin dužan je izvijestiti nadležnu policijsku postaju o stanju sigurnosti, a policija svaki mjesec dostavlja izvješće o stanju načelniku općine, na koje načelnik može dati primjedbu i tražiti dodatna pojašnjenja. Na pitanja vijećnika Josipa Bogdana, Vrbanec je između ostalog odgovorio kako je stanje u Općini Selnica prilično dobro, ima kaznenih djela i biti će ih uvijek, a pitanje je u kojem obujmu.

U mjesecu kolovozu bilo je 30 kaznenih djela, evidentirana je šteta od 3 tisuće kuna, međutim nije bilo ubojstva, razbojništva ni kaznenih djela koja bi ugrozila život stanovništva. Dogodila se jedna teška prometna nesreća. U Selnici su krađe veliki problem, a ima počinitelja koji žive u Općini Selnica. Područje je veliko i zaista je teško pokrivati cijelo područje od strane policije, stoga je zamolio da se dostave prijedlozi na koji način bi se brže rješavali problemi sa općom sigurnošću mještana.

Što se tiče krađa kokoši, Vrbanec je rekao da se tu ne radi se o teškom kaznenom djelu jer krađe će se događati i dalje, ali uvijek kad se vodi istraga nitko od susjeda ništa ne vidi. Pozvao je da jedni druge čuvamo i proslijedimo bilo kakvu informaciju koja bi mogla biti korisna nadležnoj policijskoj upravi.

– Da bi ljudi bez straha se budili, za to ne može biti zaslužna samo policija, građani i mještani bi trebali pomoći, dakle, pratiti i javiti. Kad je u pitanju maloljetna osoba, nadležni su i drugi organi u Republici Hrvatskoj, cijeli sustav je povezan. Što se tiče sigurnosti, svaki mještanin bi trebao sudjelovati, a mi ćemo se truditi da nam vjerujete još više, poručio je Vrbanec.

Vijećnik Josip Bogdan osvrnuo se na njegove odogovre: “Ovo što ste vi naveli, sve stoji i točno je, to je statistika, a nama treba osjećaj sigurnosti, kamo sreće da dobijemo nekoga iz pravosuđa, sve je to u redu i apsolutno nikoga se ne napada, jako veliku poruku nose te oštećene glave, a netko je nesposoban. Pojedinac je ovdje nemoćan, a ti činovi su nepravedni.”

Načelnik Miljenko Vrbanec nije šutio na ovu konstataciju: “Ja vidim šumu, a vi stabla. Sigurnost je važna i vi ste uvijek u pravu. Pronalazak počinitelja i uhićenje su dva alata koja policija provodi. Najkritičnije, odnosno crne točke ugroženosti su rubne točke uz Selnicu.”

Općinski načelnik Ervin Vičević zahvalio je Vrbancu što se odazvao i dostavio odgovore na vijećnička pitanja. Naglasio je da odlukom Ustavnog suda da se za krađe do 2 tisuće kuna ne pokreće kazneni postupak, policija postaje sve više nemoćna kod krađa, koje su u Selnici veliki problem. Privatna, odnosno fizička osoba ne želi pokretati postupak zbog velikih troškova.

Za raspravu na ovu temu javio se bivši načelnik, a sada vijećnik Anđelko Kovačić koji je spomenuo da se već u nekoliko navrata razgovaralo o toj temi.

– Vijećnik Josip Bogdan govorio je više na psihički način i to su psihološke deformacije. Što se tiče izvješća o stanju u općini do 2002. godine su bila rizičnija zbog romske populacije. Oni su se socijalizirali i naši više pribjegavaju krađi. Provali se u moju kuću pa u susjedovu, točno znaju, npr. kad organizira vožnja glomaznog otpada.

Predlažem da svako po mjesnim odborima prijavi svako sumnjivo vozilo. Kapelica nam je bila pokradena i tu može općina urgirati. Sramota je da društvenu imovinu ne uništavaju stranci, već naši i nitko ne reagira – osvrnuo se Kovačić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije