HNS i SDP ipak zajedno u Županijskoj skupštini, Perhoč se povlači

SDP i HNS surađivat će u Međimurskoj županiji. Prije dva dana potvrdio nam je to povjerenik Županijske organizacije SDP-a Ivan Perhoč, a rezultat razgovora sa šefom međimurskog HNS-a Matijom Posavcem vidio se danas na konstituirajućoj sjednici Županijske skupštine.

Za predsjednika je izabran SDP-ovac Mladen Novak, a potpredsjednici su Josip Grivec (HSLS) i Petra Kovačić (Hrvatski laburisti – Stranka rada).

Podsjetimo, koalicija SDP-MDS-HSU osvojila je 14 od ukupno 41 vijećnika, HNS-HSLS-HSS-MS-SHUS 12, HDZ-HDS-HSP-BUZ osam, a laburisti sedam. Iako su se njihovi kandidati međusobno nadmetali u drugom izbornom krugu za župana, SDP i HNS na kraju će i dalje zajedno vladati. Inače, Skupština ima 42 člana jer je jedno mjesto pripalo predstavniku romske nacionalne manjine Dejanu Oršošu.

Treba napomenuti da će umjesto Ivana Perhoča iz SDP-a, županijski vijećnik u ovome sazivu Skupštine biti Bruno Trstenjak (SDP), umjesto Matije Posavca iz HNS-a Vladimir Novak (HNS), umjesto Franje Bukala (HNS) Branko Bukal (HNS), a umjesto Dragutina Lesara (HL-SR) Gordana Potočnjak (HL-SR).

Na sjednici se raspravljalo i o ustroju i nadležnostima upravnih tijela Međimurske županije. Naime, župan Međimurske županije Matija Posavec predložio je smanjenje broja upravnih odjela sa devet na pet, obrazlažući to potrebama ušteda ali i povećanjem učinkovitosti rada Županije. Prijedlog je podržala većina vijećnika, tako da će Međimurska županija ubuduće imati sljedeće Upravne odjele: UO župana, UO za društvene djelatnosti, UO za gospodarske djelatnosti, UO za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša i UO za Skupštinu i opće poslove.

Perhoč se odlučio povući iz politike, pa se neće ni kandidirati za predsjednika županijskog odbora stranke. Trenutno, kaže, traži novi posao.

– U politici nisam da bih se negdje uhljebio. Mogao sam danas biti i saborski zastupnik, no jedini sam župan u Hrvatskoj koji je odbio mjesto na listi za parlamentarne izbore. Jednostavno nisam pobornik dupliranja funkcija – pojasnio je Perhoč, koji, otkriva, ima nekoliko razgovora za posao. U Čakomu, u kojem je do dolaska na mjesto župana bio direktor, ima mogućnost povratka, no ne na čelno mjesto.

Vezano uz smjenu Josipa Zorčeca s mjesta direktora Međimurskih voda, Perhoč, koji je bio predsjednik NO-a te tvrtke do 15. lipnja, rekao je da Zorčec ima mogućnost žalbe ako smatra da su učinjene pogreške u proceduri.

– Izašao sam mu u susret i sa sazivanjem sjednice čekao da se vrati s putovanja u Lourdes – otkrio je Perhoč i dodao da je Zorčec bio direktor i za vrijeme cijelog njegovog mandata župana, pa prozivke o političkoj smjeni ne stoje.

Na pitanje kako to da Vlada još uvijek nije Županiji skinula obvezu izgradnje vojnih skladišta kao naknadu za bivšu vojarnu i Dom HV-a, Perhoč je istaknuo da je dogovorio smanjenje obveze s deset na tri skladišta, ukidanje obveze o osiguranju poslovnog prostora za MORH, te skidanje tereta upisanog na nekretnine, osim dijela u Pribislavcu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije