NAČELNIK MATIJA LADIĆ

PRIBISLAVEC PROSLAVIO SVOJE DANE Načelnik Ladić: ‘Budućnost Pribislavca je u turizmu’

U planu je obnova aerodroma te dogradnja vrtića, a Županija obnavlja kaštel

Općina Pribislavec ove godine je proslavila dvadeset godina od svog osnutka, a u srijedu, 24. kolovoza obilježila je Dan Općine Pribislavec te Dan svetog Bartola. Sama proslava Dana Općine trajala je četiri dana, do nedjelje 28. kolovoza.

Projekti i financije

Tim smo povodom razgovarali s načelnikom Općine Matijom Ladićem, koji se osvrnuo na proteklu godinu, otkrio tekuće projekte, ali i najavio neke nove. 

– U proteklih godinu dana napravilo se dosta toga, ali još uvijek malo prema onome što nam predstoji. Odrađena je druga faza rekonstrukcije pješačko biciklističke staze i ovi dana završavamo s javnom nabavom za preostale dvije faze. Radi se i na sanaciji divljih odlagališta te uređenju prometnica nakon postavljanja kanalizacije, a radi se i na manjim komunalnim projektima poput postavljanje koševa za smeće. Započelo se i s rekonstrukcijom ulice Antuna Mihanovića, i ako ona bude sanirana u roku, otvara nam se mogućnost financiranja nove rasvjete od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Uz to, uredit će se Kaštelska ulica gdje će se postaviti umjetni asfalt, a radi se i na izmjenama prostornog plana. Nezahvalan posao je revizija sustava komunalnih naknada koja je u tijeku, to je trn u oku pojedinih mještana koji će plaćati veće naknade, ali moramo se držati zakona o komunalnom gospodarstvu, napominje Ladić.
Načelnik se i osvrnuo na financijsko stanje Općine koje je stabilno:

– Nemamo minusa, nemamo dugovanja i kredita. Plaćamo sve obaveze na vrijeme i imamo sredstva za sve planirane projekte, ističe Ladić.

Aerodrom i kaštel

Povoljno financijsko stanje Općine bit će dobar vjetar za daljnje projekte, u planu je obnova aerodroma te dogradnja vrtića, a Županija obnavlja kaštel.

–  U izradi su projekti za energetsku obnovu hangara na aerodromu, a na Nacionalni plan oporavka i otpornosti smo prijavili projekt nadogradnje i rekonstrukcije dječjeg vrtića čime bi se dobilo mjesta za još šezdesetak mališana. Što se tiče samog kaštela, kao što je već svima poznato, tu je Županija preuzela upravljačka prava s ciljem obnove objekta i prema dogovoru s županom Matijom Posavcem, po završetku radova Općina će preuzeti upravljačka prava nad ustanovom koja bude upravljala kaštelom, ističe Ladić te dodaje da bi obnovom kaštela i aerodroma Pribislavec dobio turistički potencijal jedinstven u regiji:

(Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL)

– Pribislavec vidim kao turističko mjesto i zbog toga moramo krenuti poticati mještane na podizanje turističkih kapaciteta. Imamo nekoliko kuća za najam koje dobro funkcioniraju, ali nam također stoji puno neiskorištenih i praznih objekata koji bi se mogli prenamijeniti i iskoristiti za iznajmljivanje, ističe načelnik.

Izazovi

Za razvoj spomenutih turističkih potencijala biti će potrebno riješiti i neke probleme, prvenstveno one koji su u romskom naselju, pa Ladić ističe:

– I u romskom naselju bilježimo određene pozitivne pomake, iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost smo dobili 2.981,250,00 kuna za rješavanje problema sa odlagalištima otpada. Trenutno smo u izradi dokumentacije i plana sanacije kako bi se raspisala javna nabava te krenulo u sanaciju, a ono što je važno je da se nakon čišćenja smeća uspostavi nadzor nad sakupljanjem otpada. Zbog toga će se veći dio gore spomenutog novca utrošiti na uspostavljanje kontrola, postavljanje spremnika za otpad te uvođenje videonadzora, ističe M. Ladić te dodaje:

– Nadam se da ćemo kroz te projekte prevencije uspjeti osvjestiti mještane naselja da su ravnopravni članovi društva i da moraju podjednako parcipirati u pravima i obvezama a čime će se podići i sigurnost i kvaliteta života svih mještana, kaže načelnik.

Institucije kao kočnice

U rješavanju tih problema pomogla bi i bolja suradnja s institucijama, ali kako doznajemo, tu Općina teško pronalazi zajednički jezik:

– Ne vidim pozitivne pomake koliko god sastanaka odradili. Ne želim prozivati nikoga, ali mislim da svi moramo glave deti skupa i puhati u isti rog. Nažalost dogovori postignuti za stolom se ne realiziraju na terenu, a imamo i niz zakona koji pobijaju jedni druge zbog čega imamo malo ovlasti, a stavlja se puno krivnje na naš račun. Uz to, tu je i administracija koja nas koči u projektima jer što god da se pokrene, treba nekoliko godina da bi se realiziralo, zaključuje, unatoč svemu, za budućnost Pribislavca optimističan načelnik.

*Preuzeto iz Lista Međimurje broj 3.513

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije