Navodnjavanje i uzgoj povrća za rješavanje nezaposlenosti

Navodnjavanje i uzgoj povrća za rješavanje nezaposlenosti

Kandidati HDZ-a za izvršnu vlast u Općini Kotoriba Nikola Knez i Ivan Kos u svom programu u planu imaju projekt o navodnjavanju i uzgoju povrća u Kotoribi. Ističu kako bi isti uključili u Vladin Program navodnjavanja, te bi ga financirali iz sredstava EU.

Međimurje spada u izrazito sušno područje Hrvatske, pa u sušnim godinama cijene povrća dosežu astronomske cifre. Dugoročno gledano, ako bi više površina bilo navodnjavano, došlo bi do smanjenja cijena, smatraju Knez i Kos, a isto tako i uvoza povrća (posebice ako se gleda globalno za područje cijele Hrvatske).

Njihova je procjena da bi se navodnjavanjem površina prinosi povećali od 10-60 posto, što ovisi kakva je godina. Sustav navodnjavanja je početni korak prema povećanju proizvodnje povrća, pa bi gledano u roku od 10-ak godina Kotoriba mogla prednjačiti u njegovom uzgoju.

Povećanjem broja navodnjavanih površina otvara se put za izgradnju hladnjača, te osnivanje zadruga i logističkog centra koji bi to sve koordinirao i okupljao poljoprivrednike iz cijele regije. Na svaki navodnjavani hektar površine na otvorenom dolazi 1,3 radnika, a u zatvorenom kompleksu čak 3 radnika.

To bi značilo da Kotoriba u jednom potezu može riješiti problem svih nezaposlenih i socijalno ugroženih mještana. Knez i Kos naglašavaju da bi se za ljude koji se odluče za uzgoj povrća, uz spajanje na sustav navodnjavanja, osigurala i sredstva za subvencioniranje kod nabave sjemena.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije