Vijesti / Politika
Politika
MEĐIMURSKI HDZ Na putu smo gospodarskog oporavka!
BŠK

SVIJETLE PROGNOZE

MEĐIMURSKI HDZ Na putu smo gospodarskog oporavka!

Međimurski HDZ danas je održao konferenciju za medije na kojoj je predsjednik županijske organizacije i ministar Darko Horvat pošteno nahvalio zasluge hrvatske Vlade u gospodarskom oporavku zemlje i borbi protiv COVID-a

Konferenciji su nazočili gradonačelnik Preloga i saborski zastupnik Ljubomir Kolarek i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, no glavnu je riječ vodio predsjednik međimurske organizacije HDZ-a i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

- Na putu smo potpunog gospodarskog oporavka ekonomije u 2021. godini, te nastavka pozitivnih trendova u 2022. godini, ustvrdio je Horvat, potkrijepivši svoju izjavu prognozama Europske komisije i ocjenama kreditne agencije Fitch.

Hrvatskoj je, kazao je Darko Horvat, povećana projekcija rasta realnog BDP-a s 5,4 posto na 8,1 posto u jesenskim makroekonomskim prognozama EK, a dodatno ohrabruje i ocjena kreditne agencije Fitch da povisi investicijski rejting Hrvatske s BBB- na BBB, i to s pozitivnim izgledima za rast.

- Prema našim projekcijama, mi ćemo već ove godine, uz rast realnog BDP-a od 9 posto, biti na razini pretkrizne 2019. godine, a ukoliko se ostvare prognoze Europske komisije od 8,1 posto, povratak na pretkriznu razinu bit će tijekom 2022. godine, kazao je.

Nakon iznošenja niza aktualnih statističkih podataka i prognoza, naglasio je da će generatori rasta biti domaća potražnja i ubrzanje rasta investicija, a da je snažan rast potrošnje kućanstava potaknut kretanjima na tržištu rada, visokom razinom akumulirane štednje i rastom kredita stanovništva.

Nakon gospodarskog i ekonomskog izlaganja, Horvat se osvrnuo i na borbu protiv COVID-a, istaknuvši da su sve reakcije Vlade bile pravovremene, s ciljem da se zaštiti i zdravlje i hrvatsko gospodarstvo.

- Očuvano je 700 tisuća radnih mjesta u privatnom sektoru, 120 tisuća poduzeća je koristilo mjere za očuvanje radnih mjesta, te je za poslodavce i za plaće radnicima iz proračuna isplaćeno 12,4 milijardi kuna, kazao je Darko Horvat, istaknuvši i da su daljnji koraci u zaštiti zdravlja usko povezani i s ekonomijom i financijama, pozvavši još jednom na cijepljenje sve građane koji to još nisu učinili.

Mandat ove vlade – a i onaj idući – kazao je zaključno, obilježit će četiri strateška cilja: spajanje čitavog teritorija Hrvatske, ulazak u šengenski prostor 2022. godine, uvođenje Eura 2023. godine, te nabavka 12 multifunkcionalnih borbenih aviona.

Naposljetku, osvrnuo se i na aktualnu medijsku prepirku ministra obrane Marija Banožića i predsjednika Zorana Milanovića, osudivši Milanovićevu retoriku koja prelazi, kazao je, granice pristojne i uljuđene komunikacije.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!