SABOR ODLUČIO: Mještani Štefanca postaju građani Čakovca!

SABOR ODLUČIO: Mještani Štefanca postaju građani Čakovca!

Hrvatski Sabor nastavio je danas rad raspravom o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj koji je predložila međimurska potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec.

Sabor je donio odluku da se na području Općine Mala Subotica izdvoji naselje Štefanec i pripoji području Grada Čakovca. Prijedlog je pokrenut inicijativom građana. Njih, 80 posto s biračkim pravom poduprli su ovu inicijativu. Općina Mala Subotica ukupno ima 5 676 stanovnika, a jedno od sedam općinskih naselja željelo se izdvojiti.

Građani su za izdvajanje navodili mnoge razloge: ekonomske, socijalne, zdravstvene, pa čak i vjerske, a većina zaposlenih radi izvan općine. Mještani Štefanca zdravstvene, obrazovne, vjerske, školske i predškolske usluge koriste u Čakovcu, a i po poštanskom broju pripadaju Čakovcu.

Mišljenja su da kroz porezne prihode financiraju objekte koji se uglavnom izvode na području sjedišta općine, i to je također bio jedan od razloga za nezadovoljstvo. Svojevremeno je bilo govora o raspisivanju referenduma, međutim on nikada nije održan. Uz Mjesni odbor Štefanca, inicijativu su podržali Grad Čakovec i Međimurska županija.

Odlukom Sabora, koja će biti pravovaljana osam dana od donošenja, mještani Štefanca postat će građani Čakovca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije