HNS-SDP: Krištanovec je malo mjesto s puno problema!

HNS-SDP: Krištanovec je malo mjesto s puno problema!

Članovi iz redova oporbenih vijećnika Vijeća mjesnog odbora Krištanovec HNS-a i SDP-a nezadovoljni situacijom i radom vladajućih, javnosti su se obratili priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

“Pošto smo kao oporbeni vijećnici Vijeća mjesnog odbora Krištanovec (HNS-SDP) pred kraj mandata apsolvirali sve svoje mogućnosti da stanje u našemu mjestu promijenimo na bolje, uz sve što je dobro napravljeno u VMO Krištanovec, nezadovoljni smo s mnogim neriješenim problemima. Kako zbora građana nije bilo već pet godina, a prekidi između dviju sjednica VMO-a su nekada bili i do 4 mjeseca obraćamo se svim nezadovoljnim mještanima kako bi ih informirali i podsjetili na bit problema u mjestu, za koje je većinom odgovoran nezavisni predsjednik Dušan Mikolaj.

Analizom zapisnika VMO-a do 2009.g.utvrdili smo da je isti površan, neobjektivan, često nema zapisanih odluka koje je po zakonu i statutu Grada Čakovca moralo donijeti to Vijeće, a neki su poslovi rađeni bez odluka VMO-a. 

Sportski centar Krištanovec je od 1995. godine do danas najveći problem u mjestu koji nastaje kada Mikolaj započinje svoj megalomanski projekt gradnje sportskog centra koji nikada nije dovršio zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa i nedostatka sredstava za tako zahtjevan projekt. Naš prioritet je bio hitno rješavanje tih odnosa, te brza i jeftinija sanacija i uređenje igrališta i svlačionice za potrebe mještana, na što on nije pristao.

Tragična posljedica je da sve to vrijeme mladi i mještani nisu imali nikakve mogućnosti za bavljenje sportom i rekreacijom u svojemu mjestu, dok mi nismo 2005.g. to uspjeli urediti i staviti u funkciju osnivajući NK “Krištanovec” sa podmlatkom u nesportskim i sigurnosno nemogućim i opasnim uvjetima, bez moralne, financijske i sportske pomoći VMO-a i predsjednika Mikolaja čija je to bila obaveza i dužnost prema statutu Grada Čakovca.

Neriješeni odnosi i problemi iz prošlosti našeg mjesta, uz financijske poteškoće, doveli su treći puta do prestanka nogometne aktivnosti. Ove godine ponovno planiramo aktivirati NK “Krištanovec” sa novom upravom sastavljenom od članova kluba.

Projekt kanalizacije i sanacije asfalta – Smatramo da je sve moglo biti bolje odrađeno da je predsjednik Mikolaj poštivao mišljenje struke i prijedloge nadležnih i da je pronašao kompromis sa odgovornima iz Međimurskih voda i Županijske uprave za ceste. Smatramo da nije trebao bez znanja ŽUC-a dati nalog za projekt rotora kod kapele bez izrade elaborata koji nema prometnu niti financijsku opravdanost.

To bi već drugu zimu produžilo da mjesto bude raskopano i bez asfalta. Posljedica ovih neriješenih pitanja, uz manjak sredstava, je i kašnjenje dovršenja pješačko-biciklističke staze. Mišljenja smo da je napravljeno previše propusta u ovim projektima koji su bili na štetu konačne kvalitete i rokova izgradnje.

Sanacija objekta Društvenog doma traje 10-ak godina, puno je sredstava uloženo, a nije dovršena još niti jedna prostorija za potrebe VMO-a, udruge građana, mlade i umirovljenike (nekad smo imali tri prostora za druženje mladih). Uz sve navedeno, nakon uzastopnih primjedbi, do danas Društveni dom još nema gotov priključak na oborinsku i fekalnu kanalizaciju, a iza doma predsjednik VMO-a i Grad još nisu uspjeli šljunkom sanirati neuredno blatnjavo parkiralište.

Zgrada područne škole – U zgradu je uloženo dosta sredstava, a posebno u luksuzno uređeni podrum škole, koji na žalost nije u funkciji i na korist učenicima i građanima. Uzrok su vlaga i neadekvatni uvjeti. Travnato igralište uz školu ne postoji 10-ak godina iako za to postoji odluka VMO-a, dok su dječja igrala oštećena.

Izmjene i dopune provedbenog urbanističkog plana naselja Krištanovca – Zona sporta i rekreacije “Trate” proširena je i ucrtana u plan još 2008.godine prema zapisniku bez odluke VMO-a Krištanovec. Istovremeno je onemogućeno širenje zone građenja uz taj donji dio naselja, dok je u gornjem dijelu koji ima slobodne parcele za građenje, paralelno otvorena i proširena još jedna zona. Nismo zadovoljni niti činjenicom da deponija otpada Pustošije, ucrtana još 1995.godine, do danas nije brisana iz urbanističkog plana građenja naselja Krištanovec.

Poljski putevi – Nismo zadovoljni što nisu održavani godinama i nisu pošljunčani niti šljunkom, niti materijalom od asfaltnog kolnika kod iskopa kanalizacije kao što je bilo dogovoreno i odlučeno odlukom VMO-a Krištanovec.

Srušeni betonski spomenik “Pil” nije obnovljen već 10-ak godina, iako su sredstva od osiguranja već davno odobrena. U produžetku, nakon izmjene trase kolnika, na oštrom zavoju uz sam rubnik je velika opasnost za promet – plinska stanica gdje je već izbjegnuti sudar s opasnim posljedicama te je potrebno hitno premještanje ili zaštita stanice. A tako izvedena situacija zavoja je prošla tehnički pregled objekta!?

Željeznička postaja Krištanovec – Obećanje je vladajućih iz HDZ-a za svake izbore od 1990.g.,i dobro bi došla u ovo krizno vrijeme. Međutim, osim izrade elaborata, projekta i utrošenih 20.000 kuna, nije se pomaklo s početne faze.

Kanal za odvodnju Jalšovnica – Ovaj projekt je morao biti gotov još 1995.godine i riješio bi problem odvodnje svih oborinskih voda sa cijele slivne površine oko naselja i igrališta gdje slivne vode stvaraju najviše problema kod potapljanja nogometnog terena oko kojega je voda visoka do jednog metra, a betonski propust kanala ispod ceste je oštećen, nepropusni i trebalo ga je davno zamijeniti novim.

Povjesnica Krištanovca – Bila je gotova i plaćena još 2007. godine, no građanima nije dostavljena na uvid. Ista je nepotpuna, subjektivna, nema svih bitnih događaja i činjenica te nema prikaz novije povijesti kada naše VMO postiže zapažene rezultate, a najveći rezultati i projekti u mjestu nisu uopće navedeni (80-ih i početkom 90-ih bili smo jedan od najboljih VMO-a u Međimurju).

Svečani domjenak – Održan je krajem 2012. godine u Krištanovcu za posebne uzvanike, premda smo mi kao oporba (HNS-SDP) bili protiv njegovog održavanja zbog nepotrebnog troška na teret Mjesnog odbora u ovo krizno vrijeme kada nemamo novaca za osnovne i najbitnije potrebe u mjestu.

Bespravna sječa u šumi Bačkovec – Veliki je to problem zadnjih godina na sjednicama  Mjesnog odbora. Naš prijedlog je bio da se organizira nadzor šume i kontrola siječe drveća. Odgovor predsjednika je bio da je šuma privatna te da nemamo zakonskih ovlasti za nadzor. Tvrdimo da se možemo kvalitetno organizirati u suradnji sa nadležnim institucijama i spriječiti  devastaciju i krađu.

Kao članovi oporbe VMO-a i uprave nogometnog kluba uložili smo na tisuće sati dobrovoljnog rada, bez naknade na košnju i uređenje mjesta i sportskog terena, održavanje objekta svlačionice, na radne akcije i lobiranja u korist mjesta u nadležnim institucijama u gradu i županiji. Smatramo da se moglo puno više napraviti u suradnji sa mještanima kao što smo to i nekada radili kada smo bili među najboljima u Međimurju.

Danas smo u kulturnom i sportskom životu u mjestu te u moralnom smislu ispod svake kritike.Vrijeme je za promjene na bolje, za bolje sutra, za ljepši i ugodniji život u našem mjestu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije