MEĐIMURSKI SDP

PROMJENA NA ČELU KLUBA VIJEĆNIKA Zbog čega je Mladen Novak zatražio smjenu Boške Ban Vlahek?

Mladen Novak zatražio je smjenu saborske zastupnice Boške Ban Vlahek s mjesta predsjednice Kluba vijećnika što je, u konačnici, većinom glasova i prihvaćeno

Uoči posljednje ovogodišnje sjednice Županijske skupštine burna se rasprava vodila, u ponedjeljak navečer, na sastanku Kluba vijećnika SDP-a, MDS-a i HSU-a. Naime, kako doznajemo, predsjednik međimurskog SDP-a Mladen Novak tom je prigodom zatražio smjenu saborske zastupnice Boške Ban Vlahek s mjesta predsjednice Kluba vijećnika što je, u konačnici, većinom glasova i prihvaćeno.

Ovakvu odluku Novak je, navodno, obrazložio bliskošću političkih stavova Boške Ban Vlahek i međimurskog župana Matije Posavca te predložio da se na to mjesto izabere Željko Kofjač, dopredsjednik stranačke organizacije u Općini Nedelišće. Odluka je donesena preglasavanjem, rezultatom 5:4.

Ovu informaciju pokušali smo provjeriti kod predsjednika Novaka, ali nam, unatoč upitu koji smo u srijedu poslali mailom i sms-om te ga pokušali kontaktirati telefonom, nije odgovarao. Ipak, uoči sjednice Županijske skupštine u četvrtak nije nas mogao izbjeći, ali traženu informaciju ponovno nismo dobili.

– Na Klubu vijećnika mi smo raspravljali o svim točkama dnevnog reda i o svim točkama smo donijeli odluke na koji način ćemo se postaviti na Skupštini Međimurske županije, a sve ostalo su unutarstranačke stvari, rekao je Novak.

Ovakvo bi nas izbjegavanje odgovora o podatku, koji zasigurno ne predstavlja vojnu, niti državnu tajnu, iznenadilo da već odavno u vrhu međimurskog SDP-a nije postala praksa gurati pod tepih sve informacije koje govore o razlikama i sukobima unutar stranke. Uostalom, već i sam ishod glasanja u ponedjeljak ponovno pokazuje koliko je oštra podjela među ovdašnjim SDP-ovcima, pa unatoč tome što se javnosti želi prikazati umiveno lice, nepomirljive razlike u stavovima su i dalje stvarnost međimurskog SDP-a. Začuđuje, međutim, da je izbjegavanje odgovora i nedostupnost informacija praksa stranke koja svojim političkim suparnicima često spočitava manjak transparentnosti i otvorenosti prema javnosti.

U svemu tome suzdržana je i sama Boška Ban Vlahek koja nijedan od ovih navoda nije željela komentirati. Tek nam je kratko otpisala da je netočna informacija prema kojoj je, dan nakon njezine smjene, Novak primio poziv iz samog vrha stranke u kojem je pozvan da preispita donesenu odluku. Znajući da je upravo Boška Ban Vlahek bila ključni faktor u vođenju međimurskog dijela kampanje Peđe Grbina tijekom unutarstranačkih izbora, nismo baš sigurni da takva pretpostavka spada u sferu nagađanja i tračeva, ali s obzirom na demanti saborske zastupnice prepustit ćemo čitateljima da zbroje 2+2.

Pojedini vijećnici SDP-a bili su, tijekom trajanja skupštinske sjednice, mnogo manje tajnoviti od svog predsjednika i dosadašnje predsjednice kluba, pa se u kuloarima mogla čuti i njihova verzija cijele priče koja odgovara onome što smo napisali. Mi smo, međutim, nastavili tražiti službenu potvrdu i na kraju je dobili s potpuno druge adrese. Naime, kako Klub vijećnika, osim SDP-ovaca, čine i predstavnici Međimurskog demokratskog saveza i Hrvatske stranke umirovljenika, predsjednik MDS-a Željko Pavlic nam je, izrijekom, potvrdio svoje sudjelovanje na sastanku Kluba vijećnika i samom glasanju.

– Mogu reći da je većinom glasova odlučeno da Boška Ban Vlahek više nije predsjednica našeg zajedničkog Kluba vijećnika, već je ta dužnost povjerena Željku Kofjaču. Baš kao što smo, na početku mandata, podržali Bošku Ban Vlahek za predsjednicu, kao prijedlog SDP-a, tako smo i sada dali svoj glas njihovom prijedlogu da je na tom mjestu zamijeni Željko Kofjač. Na sastanku je izneseno obrazloženje takve odluke, ali detalje bih prepustio njima i mi nismo ulazili u raspravu oko toga, već predloženo automatizmom prihvatili, izjavio je Pavlic.

Na kraju se moramo vratiti na početak i, nažalost, samo nagađati što je dovelo do svega ovoga. Naime, predsjednik Kluba vijećnika, domaći rečeno, baš i nije neka šarža. Postavlja se pitanje što je, onda, navelo Mladena Novaka da predloži ovu promjenu, riskirajući čak i sukob s najužim stranačkim vrhom kod kojeg Boška Ban Vlahek dobro kotira? Na lokalnim izborima za župana upravo je ona predložena kao Novakova zamjenica i bilo bi zanimljivo čuti zašto je izgubila njegovo povjerenje? Ne može joj se predbaciti neaktivnost u Saboru RH, dapače u posljednje vrijeme imala je dva zapažena istupa vezana uz državnu potporu čakovečke bolnice, pa je tu teško tražiti razlog.

Ukoliko joj se uistinu zamjera bliskost sa stavovima župana Posavca ne treba posebno podsjećati da je u saborske klupe ušla upravo kao njegova zamjena, pa ne čudi ako se i s njim konzultira oko pojedinih tema. Uostalom i sam Novak, kao predsjednik Županijske skupštine, gotovo puna dva mandata kontinuirano surađuje s međimurskim županom. Ukoliko je ljubav pukla na toj relaciji, zbog čega je Ban Vlahek kolateralna žrtva? Ako pak Novak smatra da ona svojim djelovanjem šteti stranci, zašto nije zatražio pokretanje određenih disciplinskih mjera?

U ovom slučaju mnogo je pitanja, ali, po svemu sudeći, ostati će neodgovorena. Sa zanimanjem, međutim, iščekujemo hoće li ovakva odluka ostati na snazi ili će Klub vijećnika SDP-a, MDS-a i HSU-a ponovno dobiti novu-staru predsjednicu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije