Vijećnici i umirovljenici Nedelišća za stradale u poplavi

U četvrtak, 6. prosinca održana je 28. sjednica Općinskog vijeća Općine Nedelišće koju je vodio predsjednik Željko Kacun. Vijećnik Željko Kofjač u sklopu aktualnog sata predložio je da se vijećnici odreknu naknade za ovu sjednicu i da se ta sredstva uplate na poseban račun za pomoć stradalima u nedavnoj poplavi u Pušćinama, što su vijećnici prihvatili.

Potpredsjednik Vijeća Ivan Marciuš izvijestio je kako je Udruga umirovljenika Nedelišće predložila da se sredstva od 100 kuna, koja povodom božićno-novogodišnjih blagdana Općina Nedelišće daruje građanima starijim od 70 godine, ovaj put usmjere za pomoć stradalima u poplavi u Pušćinama.

U nastavku aktualca Vladimir Topolnjak pitao je u kojem je stanju dodjela vlasništva sada državnog zemljišta Općini Nedelišće za uređenje buduće gospodarske zone Gorčica. Vijećnica Dijana Posavec je, uz komentare na dobivene pisane odgovore, pitala kada će se utvrditi prijedlog raspodjele sredstava sportskim udrugama na području općine Nedelišće, a zatražila je i da sve nadležne službe i institucije u pisanom obliku odgovore što se poduzima da se više ne ponovi situacija s poplavom kakva je zadesila dio naselja Pušćine.

Predložila je da se kod semafora u Nedelišću postavi dodatna svjetlosna i druga signalizacija jer pojedini vozači prolaze zebru i kada im je to zabranjeno. Što se tiče dodjele 17 hektara državnog zemljišta procijenjene vrijednosti od 8.160.000 kuna koje će se dodijeliti u vlasništvo Općini Nedelišće, načelnik Mladen Horvat izvijestio je kako su tri od četiri nadležna ministarstva dala svoju suglasnost.

Čeka se još jedna suglasnost nakon čega će se potpisati darovni ugovor pa bi onda Općina mogla raspolagati sa zemljištem između voćnjaka u Nedelišću i Pušćina te bi uputila javni poziv za njegovu namjenu u sklopu buduće gospodarske zone Gorčica. Vezano uz postavljanje dodatne prometne signalizacije kod semafora u Nedelišću, načelnik je rekao kako će se stupiti u kontakt s nadležnima u Hrvatskim cestama za postavljanje prethodne svjetlosne signalizacije kao dodatno upozorenje na semafor i zebru.

Zamjenik općinskog načelnika Darko Dania odgovorio je kako će prema najavama do kraja godine biti usvojen pravilnik o dodjeli sredstava sportskim udrugama u sklopu Zajednice sportskih udruga i klubova Međimurske županije nakon čega će se on proslijediti općinskim sportskim udrugama kako bi se usuglasio i donio pravilnik na općinskoj razini.

Načelnik Horvat iznio je slijed događaja, kao i aktivnosti koje je Općina Nedelišće sa Stožerom za zaštitu i spašavanje te općinskom Civilnom zaštitom poduzela uoči i tijekom nedavne poplave koja je zadesila dio naselja Pušćine. Rekao je kako je predvidiva vrijednost nastale štete oko 22 milijuna kuna, od čega oko 16 milijuna kuna kod fizičkih osoba, oko 4,5 milijuna kuna kod pravnih osoba te oko 350 tisuća kuna na poljoprivrednim površinama.

Nakon što posebno povjerenstvo utvrdi što se sve i kada zbivalo i tko je u čemu na koji način sudjelovao, predložit će da se održi sjednica Vijeća na kojoj će informacija o poplavi u Pušćinama biti posebna točka dnevnog reda ili će se tome posvetiti tematska sjednica Vijeća. S obzirom da se očekuje pomoć od Vlade RH i da se skupljaju sredstva pomoći na posebnom računu, izvijestio je kako je imenovao posebno povjerenstvo koje će sukladno nastaloj šteti proporcionalno određivati iznos pomoći koja će se isplaćivati na račune stradalih u poplavi.

Zahvalio je svima koji su na bilo koji način sudjelovali u zaštiti i pomoći prilikom ovog nesretnog događaja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije