Žene kao ključ ruralnog razvoja

Kako bi se skrenula pažnja na položaj žena na selu te osvijestila javnost o problemima s kojima se susreću Organizacija žena HSS-a Međimurske županije “Hrvatsko srce” organizirala je okrugli  stol pod nazivom “Žene kao ključ ruralnog razvoja” koji je održan u Društvenom domu u Belici povodom Svjetskog dana seoskih žena.

Štefica Tukša, načelnica Općine Gornja Rijeka u tri mandata, okupljenima je opisala svoja pozitivna iskustva. Ukazala je na značajnu ulogu žena u politici, rekavši da je žena i u politici značajna karika. – Bez žena nema oporavka HSS-a. Borimo se za interese društva. Stavimo glave skupa! Muški i žene, poručio je na skupu predsjednik međimurskog HSS-a Zoran Vidović.

Okrugli stol je iskristalizirao moćnu poruku: Žene daju dušu, toplinu i nježnost politici. Marijana Fabić-Rusak, dr.vet.med, članica Predsjedništva HSS-a, potpredsjednica HSS-a MŽ i predsjednica Organizacije žena HSS-a Međimurja tom je prilikom rekla: – Ideja o obilježavanju svjetskog dana seoskih žena pokrenuta je 1995. godine tijekom četvrte UN-ove konferencije o ženama u Pekingu.

Obilježava se svake godine u listopadu. Iako seoske žene širom svijeta imaju najvažniju ulogu u razvoju seoskih područja, poljoprivrednoj proizvodnji te gospodarskom opstanku svojih obitelji. Još uvijek opterećene različitim oblicima diskriminacije. Njihova uloga, u društvu i zajednicama kojima žive, tako i u obiteljima je neprepoznata i marginalizirana. Posao koji svakodnevno rade nije prepoznat i nepriznati.

Istraživanje Ministarstva poljoprivrede pokazalo je poražavajuće podatke u vremenu od 2009. do 2011. koje se odnosilo na status i ulogu žena u ruralnim područjima. Ohrabruje činjenica da žene u području sjeverozapadne Hrvatske u tom pogledu pokazuju najveći napredak.

Samo 33 posto žena članice političke stranke

HSS se pita kako će se popuniti kvote u ruralnim sredinama za predstojeće lokalne izbore na kojima će se primjenjivati kvote od 40 posto žena, na listama za lokalne izbore. Predlažemo Povjerenstvu za ravnopravnost spolova Međimurske županije izradu akcijskog plana naziva “Žene kao ključ ruralnog razvoja”, završila je prva žena Hrvatskog srca, dr. Marijana Fabić-Rusak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije