Za pomirenje Roma i Međimuraca HNS će organizirati piknik

– Nisu svi Međimurci rasisti, ali je činjenica da su mještani Gornjeg Hrašćana prema našoj djeci pokazali veliku netoleranciju. Naša djeca, ali i mi roditelji zbog toga smo doživjeli veliki stres. Da ne bih krivnju samo prebacivao na susjede, treba reći da smo djelomično i mi Romi krivi za to što se događa.

Zbog toga što nam se događa u Međimurju nećemo međunarodnim sudovima podnositi tužbe protiv Hrvatske – rekao je Željko Balog, predsjednik Vijeća romske manjine iz Međimurja na tiskovnoj konferenciji koju je u petak organizirao HNS u svojoj zagrebačkoj središnjici.

>>> FOTO: Ponovno pokušali spriječiti dolazak mališana u školu

>>> Romi odustali od prosvjeda, djeca na nastavi bez incidenta

>>> Prosvjedovali zbog dolaska romske djece

Puno emotivniji od njega bio je Branko Pec.

– Dopustite nam da naša djeca pohađaju školu i da postignu nešto u životu – zamolio je svoje sumještane Međimurce Pec. Saborski zastupnik HNS-a Igor Kolman rekao je kako će njegova stranka dok je na vlasti učiniti sve da zaštiti romsku manjinu u Međimurju, ali i sve druge koji se osjećaju ugroženi.

– Ako pred školom vidimo uplakanu romsku djecu i njihove roditelje, onda je država tu slabo odradila svoj posao. Pokrenut ćemo mnoge programe, pa ako bude trebalo, organizirat ćemo i zajednički piknik da se Romi i njihovi susjedi bolje upoznaju – dodao je Kolman. A romski saborski zastupnik Veljko Kajtazi kaže da je za Rome pitanje obrazovanja i zapošljavanja važnije od uvjeta života.

– Jedini sam zastupnik koji je u Sabor došao s burze. To vam najbolje ilustrira probleme s kojima smo suočeni mi Romi koji se brinemo za pet i više članova obitelji bez prihoda – kazao je Kajtazi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije