HDZ Kotoribe obilježio 21. obljetnicu oslobođenja karaule

U organizaciji Općinskog odbora HDZ-a Kotoriba u subotu, 1. rujna prigodno je obilježen povijesni događaj za Kotoribu, 21.-ta godišnjica oslobođenja bivše karaule. Pogranična karaula pod imenom “Sedam sekretara SKOJ-a” oslobođena je u rujnu 1991. godine i bila je prvi vojni objekt oslobođen u Međimurju iz kojeg je oružje otišlo za potrebe Hrvatske vojske.

Program obilježavanja započeo je u župnoj crkvi gdje je zahvalnu misu za pokojne branitelje i domovinu predvodio preč. Blaž Horvat, rektor varaždinske katedrale. Uslijedio je blagoslov i molitva kod Središnjeg križa na groblju gdje su za sve nestale i stradale Kotoripčane upaljene  svijeće. Na obljetnicu su došli Sunčana Glavak, saborska zastupnica i prvi čovjek međimurskog HDZ-a Darko Horvat.

Druženje članova i simpatizera stranke nastavljeno je u Ribičkom domu Som. Novi predsjednik kotoripskog HDZ-a Ivan Kos rekao je da nastavlja tradiciju svojih prethodnika. – Tradicionalno u rujnu stranka obilježava obljetnicu oslobođenja karaule i sjeća se tog događaja kojeg ne smiju zaboraviti mlađi naraštaji. Danas, 21. godinu poslije, svima nam je jasnije koliko je on bio značajan za naše mjesto, Međimurje i cijelu Hrvatsku i to ne smijemo zaboraviti, rekao je Kos.

U večernjim satima organizirana je rock svirka mladog benda Nulta frekvencija. Spomenimo da se vrijednost oružja koje je zaplijenjeno u karauli kretala oko sedam milijuna tadašnjih maraka. Nakon oslobođenja karaule nekoliko dana ona je bila u rukama kriznog štaba Kotoribe koji je čuvao stražu i pazio na taj objekt.

Poslije je karaula u ispravnom stanju predana Teritorijalnoj obrani nakon čega ju je  preuzela policija koja je bila vlasnik tog objekta. Danas je to područje u privatnom vlasništvu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije