Općina Šenkovec proslavila Dan Općine

Dvodnevnom proslavom, 24. i 25. kolovoza, Općina Šenkovec proslavila je svoj dan i 15 godina postojanja. Svečano obilježavanje Dana općine započelo je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod kapelice sv. Jelene nakon čega su se svi prisutni uputili na misu u Crkvu sv. Jelene u Šenkovcu koju je predvodio vlč. Vladimir Kolarić.

Središnji događaj bila je Svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su nazočili ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak, međimurski župan Ivica Perhoč, zamjenik  župana Matija  Posavec, načelnici i ostali predstavnici međimurskih općina te brojni javni, politički i kulturni djelatnici kao i gospodarstvenici.

Sjednicu je otvorio Mijo Belužić, predsjednik Općinskog vijeća uputivši pozdravnu riječ, a načelnik Vladimir Novak u prigodnom govoru osvrnuo se na sve investicije u proteklom razdoblju s naglaskom na sve buduće projekte koji tek čekaju svoju realizaciju.

U suradnji s Hrvatskim vodama završila je prva faza sanacije kanala Hrebec, uređena su dječja igrališta na području cijele Općine, a ovih dana krenut će radovi na izgradnji kanalizacijske mreže u Knezovcu, čija se vrijednost procjenjuje na 3,9 milijuna kuna s PDV-om. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU će spomenuti projekt financirati u iznosu od 2.340 000 kn, Hrvatske vode 1.400.000 kn, a ostatak od 156 000 kn otpada na Općinu Šenkovec.

Najavljena je i realizacija projekta sanacije kanalizacije Dječjeg vrtića “Vrapčić” kao i rješavanje uređenjem okoliša i izgradnja parkirališta, čija javna nabava je u tijeku. Procijenjena vrijednost radova je 550. 000 kuna od čega će Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sufinancirati 400. 000 kuna. 

Kroz mjesec dana očekuje se početak radova na sanaciji kapalice u Knezovcu, dok se  sljedećim rebalansom proračuna planiraju uvesti nove stavke koje će obuhvatiti izradu projektne dokumentacije nekoliko ulica u Šenkovcu. U svojem govoru načelnik je istaknuo i projekte energetske učinkovitosti usmjerene na rješavanje smanjenja troškova potrošnje energije u Dječjem vrtiću “Vrapčić”.

Ostvarenje projekata energetske učinkovitosti (njih ukupno 5 na području Općine Šenkovec) ovisi o tome hoće li proći na natječaju otvorenom od strane Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Resorni ministar Vrdoljak u svom obraćanju pohvalio je rad općinskih čelnika te najavio punu podršku kandidiranom projektu DV “Vrapčić” za energetsku učinkovitost. 

Najavljen je početak investicijskog ciklusa na području Budine. Ove godine pristupit će se izgradnji mosta i uređenju prirodnog izvorišta pitke vode čime će taj dio postati jedan od najljepše uređenih prirodnih dijelova Šenkovca. Sljedeće godine planira se početak rekonstrukcije ulice J. Bedekovića  i V. Bukovca te izgradnja kanalizacijskog sustava u okviru aglomeracije Čakovec.

Općina je uspješna u osmišljavanju programa javnih radova preko kojeg je ove godine zaposleno dvadeset i dvoje ljudi, a briga o mladima nastavljena je stipendiranjem trideset i jednog studenta. Na svečanoj Općinskoj sjednici uručena je povelja i općinsko priznanje zaslužnima.

Ovu godinu dobitnik povelje je magistar povijesnih znanosti, povjesničar, publicist i ravnatelj Muzeja Međimurja Vladimir Kalšan, dok je dobitnik priznanja OPG ”Petković Milivoj’ proizvođač prirodnih voćnih rakija i likera. Mr.sc. Vladimir Kalšan autor je većeg broja tematskih izložbi iz povijesti i kulturne povijesti Međimurja, a objavio je i brojne stručne i znanstvene članke u domaćim i stranim časopisima.

Autor je ukupno 12 knjiga i monografija, član je Društva znanstvenika Međimurja i predavač kolegija Turizma i kulture na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu. Monografijom Općine Šenkovec 2009. godine bitno je pridonio identitetu i afirmaciji Općine Šenkovec u nacionalnim okvirima.

Aktivno se zalaže za revitalizaciju kompleksa Pavlinskog samostana sv. Jelene u Šenkovcu, koji nastoji pretvoriti u centralni memorijalni i prostor Međimurja, te mu vratiti barem dio atributa koje je imao kroz povijest. Od 1985. godine Vladimir Kalšan je aktivan u društvenom, političkom i javnom životu Šenkovca, prvo u Mjesnoj zajednici Šenkovec, a potom i kao vijećnik Općinskog vijeća Šenkovec od osnutka Općine Šenkovec 1997. godine do 2009. godine.

OPG ”Petković Milivoj’ uspješno djeluje od 2000. godine kada su zasadili prve nasade voća, poglavito šljiva i kruški. Voćne rakije isporučuju pod robnim markama ”Međimurska Vilijamovka”, ”Međimurska Žganica” i ”Žganica Zrinske Garde Čakovec”, i likere ”Međimurska Medica”, ”Međimurski Orehovec” i ”Međimurski Višnjevec”.

Kvalitetu njihovih voćnih rakija prepoznali su potrošači diljem Hrvatske i Europe. Milivoj Petković dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoje proizvode od kojih ističemo srebro za vilijamovku – Vinkovci 2000.g., zlato za vilijamovku – Našice 2007.g., zlato za žganicu – Našice 2007.g., srebro za medicu – Zagreb 2009.g., zlato za vilijamovku – Zadar 2010.g.

Sjednica je okončana svečanim otkrivanjem novog spomenika hrvatskim braniteljima općine Šenkovec. Spomenik su otkrili članovi obitelji poginulih (Damir Lehkec, Josip Toplek) i preminulog branitelja (Zlatan Balog): Marija Lehkec, Marija Toplek i Mladen  Balog.

Vijenac je položila službena delegacija u sastavu Darko Lajtman predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata- ogranak Općine Šenkovec, načelnik Općine Šenkovec Vladimir Novak, predsjednik Općinskog vijeća Mijo Belužić i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak. Riječi molitve za sve hrvatske branitelje uputio je vlč. Vladimir Kolarić koji je ujedno i blagoslovio novi spomenik.

Za sve nazočne priređen je domjenak u dvorištu Općine, a  drugi dan bio je rezerviran za opušteno druženje uz zabavno-sportski program u organizaciji Nogometnog kluba Šenkovec, Udruge mladih Knezovec i Udruge mladih Šenkovec, dok je prisutne u večernjim satima zabavljao trio “Gavez”.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije